Vi känner igen Julian Fellowes som “Kilwillie” i Karl för sin kilt/Monarch of the Glen. Och vi har sett hans namn flimra förbi, kanske utan att ha reagerat, i Downton Abbey. Julian Fellowes är adelsmannen som sitter i brittiska överhuset, som skådespelat, skapat en av de senaste årens största TV-succéer och som även skriver böcker. Gillar man Downton Abbey, med dess personage, tidsepok och intriger, är hans roman Belgravia att rekommendera.

Belgravia av Julian Fellowes. Printz publishing, 2016.

Napoleon är på marsch mot Bryssel och aktiviteten i staden är frenetisk. Främmande soldater och deras följen förbereder drabbningen, det historiska Slaget vid Waterloo närmar sig.

Bland dessa främmande fåglar finns den nyrike James Trenchard, hans hustru och vackra dotter. James är en handelsman med ambitioner, han vill röra sig bland aristokratin. Men de högmodiga adelsmännen ser ner på honom på grund av hans börd. Kanske kan hans charmerande dotter bli inträdesbiljetten till de finare salongerna?

Händelserna dessa brådskande dagar i Bryssel kommer att påverka mångas liv de kommande åren. För varför tar den fina Lady Brockenhurst emot Trenchards medelklasshustru på te? Vad kan de två ha att diskutera? Varför är ladyns unge släkting så intresserad av Trenchards skyddsling i affärslivet att han anlitar Trenchards tjänstefolk som spioner?

Skandalen ligger på lur, förmögenheter står på spel och allt måste skötas så att den vackra, respektabla ytan i Belgravia inte krackelerar.

En hit om du gillar Downtown Abbey

Belgravia må ha andra karaktärer än Downton Abbey, men romanen och TV-serien är samma andas barn. Och ja, jag tycker om Downton Abbey så självklart tycker jag är Belgravia är en hit.

Den historiska andan, klyftan mellan de rika och deras tjänstefolk, den brittiska kulturen, intrigerna, spänningen, romantiken och vänskapsbanden, allt detta får mig att djupdyka in i boken och inte vilja ta mig upp på ett bra tag.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Skandal i Bryssels salonger inför slaget vid Waterloo
Taggar:                                                     

2 reaktion på “Skandal i Bryssels salonger inför slaget vid Waterloo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *