FALLNA KVINNOR – När samhällets bottensats skulle lära sig veta hut
Eva F Dahlgren
Bokförlaget forum, 2013
ISBN: 9789137138275

Recensent: Andrea Zackrisson

Fallna kvinnor

”När en kvinna faller djupt, så faller hon djupare än en man. Men när hon är underbar finns det ingen som är så underbar som en kvinna.”

På Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona spärrades under 1920- och 1930-talen landets prostituerade kvinnor in. Det var kvinnor som alla tittade snett på, såg ner på eller kastade lystna blickar efter. Med hjälp av tidens lösdriverilag var det lätt att internera dessa människor, som var som en vagel i ögat på ”respektabelt folk”. Till anstalten skickades kvinnor från hela landet för att gömmas undan och uppfostras genom arbete och hårda regler. Och det var många kvinnor som kom och gick på anstalten. Trots fattigdom och nöd hävdade Socialstyrelsen att skörlevnaden främst berodde på en ”psykisk störning” och ”allmän social mindervärdighet”.

Dahlgren fick idén till boken när hon jobbade på ett annat bokprojekt, Farfar var rasbiolog, då hon fann ett fotoalbum med nakna kvinnor i rasbiologiska institutets arkiv i Uppsala. Bilderna av dessa ”undermåliga” kvinnor lämnade henne inte, och hon bestämde sig för att gräva vidare och undersöka hur dessa kvinnor hamnade på tvångsarbetsanstalten i Landskrona och hur deras liv såg ut, både innanför och utanför murarna.

Fallna kvinnor gjorde stort intryck på mig. Inte bara intresseras jag av ämnet, utan Dahlgren har lagt upp boken på ett sådant sätt att den är både fängslande, lättläst och väldigt lärorik. Dahlgren har valt att utgå från framförallt två kvinnor, som hon har letat information om både från deras tid på anstalten men också från deras liv utanför. Resultatet är en gripande skildring av hur en kvinnas liv kunde se ut för 100 år sedan.

Detta är en skrämmande med samtidigt fascinerande redogörelse, gripande och sorglig, om hur människor på samhällets botten tog sig genom liv kantade av fattigdom, misär och våld. Om hur lätt det var att bli en av dem som utgjorde bottenslammet, men hur svårt, omöjligt, det var att ta sig upp därifrån.

Detta är en bit historia som det vanligtvis inte talas så mycket om, men som är otroligt viktig att uppmärksamma och komma ihåg. Dahlgren framför den på allra bästa sätt.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Skakande skildring av en bortglömd bit kvinnohistoria

4 reaktion på “Skakande skildring av en bortglömd bit kvinnohistoria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *