Ibland kan baksidestext på en bok vara vilseledande. Och ibland läser man den helt enkelt inte ordentligt. Sistnämnda hände mig när jag började med Livet börjar när du inser att du bara har ett av Raphaëlle Giordano. Men överraskningar är inte alltid av ondo.

Livet börjar när du inser att du bara har ett av Raphaëlle Gjordano. Brombergs bokförlag, 2017.

Camille är mitt uppe i sitt vardagsliv. På jobbet känner hon sig förfördelad och uttråkad. Hemma känner hon att hon bara tjatar på sonen och med maken verkar kommunikationen ha upphört.

En regnig eftermiddag får hon problem med bilen på en ödslig väg. Hon går till närmsta hus för att få hjälp. Husägaren Claude presenterar sig som slentrianolog. Eftersom han ser att Camille verkar nedslagen ger han henne sitt visitkort. Han säger att hon kan ringa om hon vill få hjälp att bryta den dåliga cirkel hon hamnat i.

Nu börjar en spännande resa för Camille där hon med Claudes hjälp försöker ändra sin egen inställning och genom små små steg jobbar för att bli mer positiv och rensa upp både i sitt inre och yttre liv.

Kommer hon att lyckas? Kommer familjen att stödja hennes resa?

Självhjälp och mindfulness

Jag läste antagligen baksidestexten väldigt slarvigt för jag trodde det var en roman jag började läsa. Men detta är egentligen en självhjälpsbok maskerad till roman.

Här finns en yttre berättelse men fokus är olika övningar för att förbättra sitt liv. Mindfulness är en stor del av det. Och även att rensa sig själv och sitt liv från tyngande saker för att ge plats för det man tycker om. Ett exempel är att fundera på vilka personer man ser upp till och varför. Och sedan försöka efterlikna de karaktärsdrag man beundrar hos dessa kända personer.

Jag tycker att mycket i boken är vettigt. Men man bör vara medveten om vad det är för bok man greppar tag i. Tror man att det är en ren roman riskerar man att bli besviken. Det superlyckliga slutet på Camilles livsresa är tänkt att inspirera, men det blir lite för mycket.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Självhjälp maskerad till roman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *