EBBAS BOK
Maria Gustavsdotter
Historiska media, 2016
ISBN: 9789175450650

Recensent: Andrea Zackrisson

Ebbas bok är den tredje och avslutande delen i Maria Gustavsdotters böcker om prästdöttrarna från Orust under 1600-talet. De första böckerna i serien är Ulrikas bok och Katarinas bok.

Ebbas-bokNär Bohuslän i februari 1658 blir svenskt växer missnöjet mot det nya styret. Livet är hårt för de många fattiga bohuslänningarna. I Morlanda prästgård bor Ebba kvar. Hennes äldre systrar har sedan länge lämnat hemmet och även Ebba drömmer om ett annat liv. Hon vill komma bort från den virriga styvmodern och bort från den skrämmande prästen Jostein Erlendsen som envisas med att de ska gifta sig. Ebba använder sin sjukdom som ursäkt och tillbringar dagarna vid vävstolen, bara där känner hon sig lycklig. Så småningom inser Ebba att hon är förälskad men föremålet för hennes kärlek är redan gift.

I Ebbas bok får vi följa den yngsta av systrarna. Samtidigt som det lugna livet i Morlanda går sin stilla lunk får vi också följa Katarina som försöker få ordning på livet efter att Ribe attackerats av svenskarna, då hennes man och styvson dödats och lämnat kvinnorna i familjen utan försörjning. I Dalarna inser Ulrika att trots att hennes älskade man gått bort så är hon inte för ung för att finna kärleken på nytt och få en nystart då äldste sonen i huset tar sig fru, och hennes tid som husmor på gården går mot sitt slut.

Det som jag gillar allra bäst med Gustavsdotters romaner är att hon verkligen lyckas beskriva kvinnans liv genom olika tidsepoker. I Ebbas bok skildrar hon det händelselösa liv som en kvinna kunde leva under 1600-talet. Hon såg inte så mycket mer än gården hon levde på och alla beslut om hennes framtid fattades över hennes huvud. Kvinnan skulle stå utanför politik och viktiga beslut, hennes liv styrdes av mannen. Utbildning var främst för pojkar. Kvinnans uppgift var att bli en god fru och mor, att sköta hushållet och föda mannen söner. Då Ebbas liv skiljer sig från systrarna Ulrika och Katarina är Ebbas bok den med lågmälda i trilogin, men absolut inte den minst intressanta.

Med tanke på att detta är den sista delen i en serie är jag något besviken på slutet. Många frågor lämnas obesvarade, vilket är jobbigt då detta är böcker som jag som läsare lever mig in i, jag känner för karaktärerna. Men att inte veta vad framtiden har i sitt sköte är ju en del av livet, Gustavsdotter knyter ihop säcken fint och kommer därmed undan med det.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Sista delen i serien om kvinnans liv under 1600-talet
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *