Jag for ner till bror är en suggestiv roman som jag förlorade mig i.

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. Bokförlaget Polaris, 2018.

I Smalånger är det mesta som vanligt när Jana Kippo kliver av bussen från Luleå. Hon har återvänt till sin hembygd, i ett försök att få ordning på sin bror som håller på att supa ihjäl sig. När hon anländer till byn rasar en snöstorm. Hon går vilse och hamnar hos harmynte John. Det blir starten på en stormig relation, och en stormig tid i Janas liv. Hon bestämmer sig för att stanna ett tag, får jobb inom äldrevården, och börjar gräva i vem Maria egentligen var. Johns fru som haft sexuella relationer med en mängd av männen i byn och som hittats död.

Ju längre in i berättelsen läsaren kommer, desto mer får hon ta del av de fruktansvärda övergrepp Jana och hennes bror fick utstå under deras barndom. Deras far visar sig vara en tyrann som inte bara gjort avtryck på deras liv, utan har lämnat en sträng av mord, hemligheter, svek och passion efter sig.

Skildrar efterverkningarna av barndomstrauman

Jag for ner till bror är dels en skildring av ett liv som påverkats av trauman i barndomen och om hur utsatthet kan leda till ett liv i utanförskap, dels skildrar den livet i Sveriges glesbygder i allmänheten och livsstilen i Norrland i synnerhet. Jana är en komplex och intressant karaktär som trots en tuff start i livet och en utsatt position i samhället är besluten att hjälpa sin bror och ta sig an det fadern lämnat efter sig. Jana Kippo är en karaktär jag kommer att minnas och jag hoppas på fler böcker om henne.

Karin Smirnoffs berättarstil är väldigt speciell. Hon bygger upp en suggestiv stämning som jag förlorar mig i. Den är obehaglig, spännande och samtidigt humoristisk. Det resulterar i att Jag for ner till bror är en väldigt intressant bok. Jag är inte förvånad att Smirnoffs roman nominerades till Augustpriset 2018, det är en berättelse som suger tag och biter sig fast.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Sexuella övergrepp, alkoholism och framtidstro: Jag for ner till bror

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *