DEN SÅRADE DIVAN
Karin Johannisson
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN: 9789100139650

Recensent: Marika Mandrean

Ett tema här på Bibliophilia är nu de böcker som nominerats i Augustprisets kategori Årets svenska fackbok. Det är ett antal välskrivna böcker där turen kommit till Den sårade divan av Karin Johannisson.

imageAgnes von Krusenstjerna var en svensk författare som ca 1920-1940 skrev ett antal delvis självbiografiska romaner. De väckte stor uppmärksamhet och skapade kontrovers då de beskrev sex och ångest och det till råga på allt skrivet av en kvinna.

Sigrid Hjertén var konstnären som studerade under Matisse i Paris och som hemkommen till Sverige utvecklade sitt måleri i expressionistisk anda. Hon var del av dåtidens inneklick av konstnärer och gift med Isaac Grünewald.

Nelly Sachs var en tysk-judisk författare som 1940 flydde nazismen och kom till Sverige. Hon vann senare Nobelpriset i litteratur för sina skildringar om Israels och det judiska folkets öde.

Vad har dessa tre kvinnor gemensamt? De levde under ungefär samma period, kämpade alla med sinnessjukdom och tillbringade delar av sina liv intagna på mentalsjukdom.

Med dessa tre kvinnor som utgångspunkt ställer Karin Johannisson ett antal frågor hon vill utforska:

– Vad är galenskap?
– Vem bestämmer det?
– Finns det ett växelspel mellan en persons identitet och deras diagnos?

Författaren lägger grunden genom att förklara tidsperioden, var den psykologiska forskningen stod vid den här tiden, vilka diagnoser man arbetade med och scenen det utspelade sig på, d v s mentalsjukhusen. Därifrån gräver hon i de tre kvinnornas sjukjournaler för att se på varför de blev institutionaliserade och hur de reagerade på det.

Här blir Den sårade divan mycket personlig. Vi får veta känsliga detaljer om de tre kvinnorna. Det hade kunnat bli integritetskränkande och obehagligt, men så är inte fallet. Anledningen är att boken inte på något sätt är sensationslysten, det blir aldrig skvallervarning.

Karin Johannisson går utan problem mellan ett teoretiskt resonemang och ett eget personligt avtryck. I vissa stycken raddas medicinska sjukdomsbeteckningar upp och i nästa följer vi med författaren när hon går omkring på Beckomberga och visualiserar hur det måste ha varit där när Agnes, Sigrid och Nelly var intagna.

Jag blev intresserad av att läsa den här boken när jag såg vilka personer fallbeskrivningarna gäller. Som tonåring läste jag Agnes von Krusenstjernas böcker om Fröknarna von Pahlen och kommer ihåg beskrivningarna av ångest och det planlösa irrandet på gatorna. Att se Sigrid Hjerténs och Isaac Grünewalds tavlor är några av höjdpunkterna med att besöka Göteborgs Konstmuseum. Jag har också läst Anita Goldmans biografi om Sigrid.

Och jag blev inte besviken. Den sårade divan visar på hur samtidens uppfattning om vad som är rätt och fel sätt att leva påverkar psyket och hur avgörande det är om en person är man eller kvinna.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Sårade divor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *