Jag träffade Sara Kadefors under Bokmässan för att prata med henne om hennes senaste roman Kast med liten kniv, en bok inspirerad av hennes bror.

Jonas bor med fru och barn utanför Göteborg. Hans firma går bra, familjen har råd att åka på utlandssemester varje år, och samtidigt hinner han vara både engagerad pappa och idrottstränare. Livet flyter på bra, ända tills en av sonens klasskompisar går bort i cancer och relationen till frun förändras. Obearbetad smärta från Jonas tonår dyker upp och slår till med dubbel kraft.

Sara Kadefors tredje vuxenroman Kast med liten kniv tar upp frågor om ångest och död, och om hur viktigt det är att bearbeta sina känslor genom hela livet. Det är bland annat Saras bror som gav henne idén till romanen.

– Min bror gav mig inspiration till boken. Vi stod inte varandra nära under hans tonårstid. Då jag tyckte att han bara var jobbig gick han igenom mycket. Jag blev väldigt berörd när jag fick veta hur det egentligen varit. Samtidigt var det flera av mina vänner som skilde sig, och som gick igenom livskriser. De blev påverkade av minnen från barndomen.

Kast med liten kniv av Sara Kadefors.

I boken får vi följa nuets Jonas och 80-talets Jonas, en tonåring som bor med sina föräldrar i ett mindre samhälle utanför Göteborg. Nutid och dåtid varvas och väver samman en berättelse som inte lämnar läsaren oberörd.

– Boken har två plan, vi får följa en och samma person ur två olika perspektiv: som tonåring och som vuxen. Tonåringen blir inte stimulerad, han trycks ned. Han stänger inne sina känslor. När han blir vuxen händer något i hand liv som gör att alla dessa känslor kommer tillbaka.

Karaktären Jonas är till viss del baserad på Saras bror och hans upplevelser i tonåren. Men Sara poängterar att Jonas inte är hennes bror, att hon har skruvat karaktären för att inte peka ut honom. Men han har hjälpt henne med idéer till boken.

– Då det är en pojkvärld jag beskriver blev det en del fel först. Min bror fick förklara hur man skjuter luftgevär, om fiske och droger. Hur man klyver motorn i en moped.

Saras bror gillade det hon skrivit och blev berörd av berättelsen. Hon är glad att han valde att dela med sig av hans upplevelser till henne.

– Idag har vi en annan relation. Den är stark. Men vi kan inte få tillbaka tiden vi hade tillsammans som barn. Jag har till viss del baserat storasystern i boken på mig själv. Hon är osympatisk och oförstående för det Jonas går igenom.

Trots allvaret är det ändå en varm bok med hög igenkänningsfaktor.

– Det handlar om något sorgligt, men det är ingen sorglig bok. Jonas tycker aldrig synd om sig själv.

Sara Kadefors om Kast med liten kniv

3 reaktion på “Sara Kadefors om Kast med liten kniv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *