EN FADERS SYNDER
Jeffrey Archer
Damm förlag, 2013
ISBN: 9789173519397

Recensent: Marika Mandrean

En-faders-synderTänk er klassiska Dallas eller nutida Jane the Virgin. Historier där extrem rikedom ställs mot fattigdom och där båda parterna kämpar för att få mer. Mer makt, mer pengar, mer sex, mer kärlek. Historier där personerna ofta är endimensionella, antingen goda eller onda, och där svaghet och önskan efter mer gör att de väljer den breda vägen. Historier där uppriktighet är reserverad för de goda, som därför ofta faller offer för de ondas intrigerande och dolda agendor.

Tänk er alltså upplägget i en såpopera. Då kommer ni att förstå Jeffrey Archers bokserie Cliftonkrönikan. Här möter vi den fattiga familjen Clifton där den ensamstående modern kämpar för att ge sin intelligente och rättrådige son Harry ett så bra liv som möjligt. Vi möter också den rika familjen Barrington där skurken Hugo kanske eller kanske inte är far till Harry. Detta ställer naturligtvis till problem eftersom Hugos dotter Emma och Harry älskar varandra…

Jag har precis läst del två, En faders synder, som utspelas under andra världskriget. När det i del ett uppdagades att Harry och Emma kanske var syskon lämnade han England för att ge båda en chans att börja om. På vägen till USA led han skeppsbrott, klarade sig, men väljer att gå iland i USA under antaget namn för att låta familj, vänner och Emma tro att han är död och gå vidare med sina liv.

I del två, En faders synder, visar det sig att man ska vara försiktig med vilket antaget namn man tar… Hemma i England vägrar Emma att tro att hon förlorat Harry för alltid och ger sig iväg i Harrys spår för att finna sanningen om vad som hänt honom.

Som ni förstår är detta inte stor litteratur. Men liksom med böcker av Wilbur Smith eller Dan Brown skriver Jeffrey Archer på ett sätt som är perfekt för film eller TV. Det går snabbt, kapitel avslutas med cliffhangers, allt är så rakt på sak och utan djup att man inte behöver tänka. Detta gör för mig Cliftonkrönikan till bra läsning när jag pendlar till jobbet.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Såpopera i bokform
Taggar:                                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *