GRUVDAMEN
av Daniel Svanberg

Hoi förlag, 2016
ISBN: 9789176970133

Recensent: Andrea Zackrisson

Jag kan inte få nog av bra spökgruvdamenhistorier. Gruvdamen är en spännande skräckroman som utspelar sig i centrala New York och i den svenska skogen.

När den hyllade författaren Bergdahl hittas död i sitt hem på Upper East Side i New York rasar TV-producenten Jakobs värld samman. Bergdahl har varit som en andra far för honom, en mentor, sedan Jakob flyttade till New York och att han har tagit sitt liv är oförklarligt för Jakob. Det visar sig att Jakob är författarens enda arvinge och när han hittar ett gammalt ljudband på sin döda väns vind får han inblick i ett mörkt förflutet vars rötter sträcker sig långt bak i tiden till Bergslagens djupa skogar. På det knastriga bandet hörs hur två barn mördas.

Jakob reser till Sverige för att nysta i det förflutna, och när han gräver uppenbarar han den gamle författarens smärtsamma barndom upp. Den ensamma uppväxten på barnhem, sadismen och de täta granskogarna precis runt knuten. Och Gruvdamen Maja. Hon som vill ha kött. Jakobs liv blir förvirrat när han stöter på det oförklarliga som finns i skogen och snart har det honom i sitt grepp. Samtidigt börjar de döda komma tillbaka.

Gruvdamen är en spännande spökroman som växlar mellan två mycket olika miljöer: ett New York som flödar av liv och mörkret och stillheten i en liten svensk by ute i den täta skogen. Kontrasten gör boken intressant och ger storyn en stadig, verklig grund att stå på.

Jag älskar skräckromaner som utspelar sig i nutid, men som knyter an till svensk folktro. Våra mörka skogar och djupa gruvor i kombination med väsen ur folktron som har sitt ursprung där, är den perfekt miljön för en spökhistoria. Därför blir jag glad när det ges ut välskrivna, spännande romaner på det här temat – och det är Gruvdamen.

Svanberg håller mig fängslad genom hela boken och så fort jag läst ut den önskar jag att jag hade en liknande, lika bra bok att fortsätta med.

Andra böcker som påminner om Gruvdamen är Kalldrag och Vattnet drar. Och om du vill läsa moderna spökhistorier rekommenderar jag också Tobias Myrbacks noveller och Andreas Palmaers novellsamling Vandraren utan ansikte.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Sadism, väsen och hemligheter i Bergslagens skogar
Taggar:                                                 

En reaktion på “Sadism, väsen och hemligheter i Bergslagens skogar

  • 30/11/2016 kl. 18:18
    Permalänk

    Den här boken verkar jättespännande. Får lägga den till min tbr.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *