SVARTHUSET
Peter May
Modernista, 2013
ISBN: 97-891-7499-288-5
(The Blackhouse, 2011)

Recensent: Marika Mandrean

SvarthusetIbland kan det här med uppdelning av böcker i olika genres bli lite tröttsamt. Jag tänker då på de fall där författare skriver med mål att kategoriseras som till exempel deckare, chick lit, roman, fantasy. Då blir det extra roligt när man stöter på en bok som blandar och ger och därmed bildar något större än en typisk genrebok.

Skotske Peter Mays Svarthuset är en sådan. I den återvänder polisen Fin till sin barndomsö i Yttre Hebriderna efter många års frånvaro. Orsaken är att det på ön har begåtts ett mord där tillvägagångssättet liknar ett ouppklarat fall som Fin haft hand om i Edinburgh.

Mordoffret är en gammal skolkamrat till Fin och när Fin börjar nysta i vad motivet är och vem som är den skyldige, behöver han återse barndomens vänner, människorna han såg upp till och framför allt flickvännen han hade från skolans första dag till tonårens sista sommar på ön.

Upplägget är en kriminalroman och boken listas som en deckare. Men i historien varvas nutid med dåtid. Vi följer Fin från hans mycket speciella barndom på en isolerad ö där religionen fortfarande styr vardagen, till nutidens återseenden med gamla vänner och fiender.

Huvudpersonen Fin är varken en hjälte eller en anti-hjälte. Han är helt enkelt en person vars beteende det är svårt att förstå sig på. Och han verkar inte själv förstå de val han gjort i livet. Allteftersom skingras dock slöjorna både för Fin och läsaren i takt med att boken närmar sig sitt crescendo.

Svarthuset är en deckare, en barndomsskildring, en berättelse om traditioner på Isle of Lewis och en psykologisk thriller. Peter May har skrivit TV-serier för BBC och kan konsten att långsamt stegra spänningen och att beskriva människor och miljöer på ett levande sätt. Jag blev väldigt sugen på en resa till Yttre Hebriderna, en ögrupp i Atlanten utanför Skottland, och själv uppleva vindens vinande och havets makt!

Intressant är att manuset till Svarthuset, den första boken i Lewis-trilogin, först refuserades av brittiska förlag och därför gavs ut i Frankrike. Där blev boken en hejdundrande succé som vann utmärkelser och har nu gjort ett segertåg över Europa. Jag gissar att de brittiska förlagen nu slår sig själva på fingrarna.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Så mycket mer än en deckare
Taggar:                                             

4 reaktion på “Så mycket mer än en deckare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *