DJÄVULEN HJÄLPTE MIG
Caroline Eriksson
Forum bokförlag, 2013
ISBN: 9789137140360

Recensent: Marika Mandrean

Djavulen-hjalpte-migYngsjömordet är ett av Sveriges mest kända och ökända brott. Det beror på två saker:
– Bakgrunden och motivet till mordet är uppseendeväckande och otäckt.
– En av de skyldiga är den sista kvinna som dömdes till avrättning i Sverige.

Så vad var det som hände?

På 1880-talet levde Anna Månsdotter med sin son Per och Pers hustru Hanna på en liten gård i skånska Yngsjö. Det var inget ovanligt på den här tiden att generationer levde tillsammans även om det var kutym att den äldre generationen flyttade ut när barnen bildade familj och tog över skötseln av bondgården.

Det här var dock ingen vanlig familj och det hela tog en ändelse med förskräckelse. Anna hade en incestuös relation med sin son Per. Och en natt mördade mor och son Pers hustru Hanna…

Caroline Eriksson ger i den skönlitterära Djävulen hjälpte mig röst till flera av de inblandade människorna. Genom hennes tolkning följer vi utvecklingen genom framförallt de äkta makarna Per och Hanna. Och det här är obehaglig läsning i en fantastiskt bra roman!

Per framställs som en i grunden bra person som dock helt går i sin mors ledband och är maktlös mot den kraft hon utövar över honom. Och så Hanna, den unga förväntansfulla hustrun, som finner sig leva i en mardröm i det ofattbara, att hon står utanför och det i stället är hennes svärmor som är ett par med maken.

Vi som läsare sitter med facit i hand. Vi vet hur det kommer att gå. Och det är otroligt nervpåfrestande att läsa händelsernas förlopp där hoppet ibland skymtar för det blivande mordoffret Hanna och vi vet att: Nej, det här kommer inte att sluta lyckligt!

Caroline Erikssons insiktsfullhet och begåvning som författare visas genom att hon lyckas ge dessa människor liv och ge en förståelse för (hennes tolkning) av motivet. Jag hade stunder när jag inte ville läsa boken just för att den så levande beskrev ett vidrigt händelseförlopp.

Samtidigt är det en sträckläsarbok, en psykologisk thriller, som det hade varit så mycket lättare att hantera om det inte hade varit för det faktum att det bygger på verkliga händelser och lidandet hos de två offren, makarna Per och Hanna, har skett.

Andrea har här på Bibliophilia hyllat Djävulen hjälpte mig. Och jag kan inte annat än att instämma. Boken rekommenderas!

Se även:

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Rysligt bra om Yngsjömordet

2 reaktion på “Rysligt bra om Yngsjömordet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *