RYSSAR ÄR SÅNA SOM GILLAR BJÖRKAR
av Olga Grjasnowa

Weyler förlag, 2013
ISBN: 9789185849949
(Der Russe ist einer, der Birken liebt, 2012)

Recensent: Marika Mandrean

Ryssar-ar-sadan-som-gillar-bjorkarMasja flydde tillsammans med sina föräldrar från våldets Azerbadjan och hamnade i Tyskland. Trots att hon växt upp där, gått i skola där, så känner hon sig inte hemma. Kanske beror det mest på hur hon bemöts av människor omkring sig.

Hennes närmaste vänner är som hon själv, inflyttade till Tyskland eller andra generationens invandrare. Liksom Masja blir de förvirrade när de förväntas ha starka åsikter om konflikter i delar av världen de knappt känner till. De hittar dock trygghet hos varandra.

Masja pluggar på universitetet och funderar på vad hon vill ha för karriär framöver, hon går igenom kärlekssorger och hittar lyckan. Men när hennes sambo Elias dör kommer de traumatiska minnena från barndomens etniska våld i Azerbadjan fram och hon tappar totalt greppet om verkligheten.

Olga Grjasnowa har i Ryssar är sådana som gillar björkar skapat en historia som miljontals människor världen över kan känna igen sig i, nämligen de som inte har levt i trygghet i generationer i ett och samma land. Den beskriver vardagsrasism utan att ta fram moraliska pekpinnar. Atmosfären hon skapat är dimmig, diffus, precis som det känns när man hamnat i kris och inte riktigt vet vilken väg man ska gå.

Trots att vi idag lever i en värld med migration både av nödvändighet och i EUs fria rörlighet har jag inte före Ryssar är sådana som gillar björkar stött på en bok som tar upp vad det innebär för individen. Den är insiktsfull vad gäller det mänskliga psyket och dagens migreringsvärld. Boken behövs definitivt för att balansera de politiska diskussioner som pågår omkring oss på tidningssidor och i sociala medier.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Rotlöshet och kärlekssorg
Taggar:                                                 

2 reaktion på “Rotlöshet och kärlekssorg

 • 09/05/2016 kl. 15:08
  Permalänk

  Den låter intressant, inte minst för att det handlar om Tyskland. Ang utanförskap kan jag tipsa om Regnet luktar inte här av Duraid Al-Khamisi.

  Svar
  • 25/05/2016 kl. 08:26
   Permalänk

   Tack för tipset! Den boken ska jag kolla upp.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *