Jag erkänner: jag är helt fascinerad av det gamla romarrikets historia och kan inte sluta läsa om det. Trots att jag kan dess historia i stora drag kan man alltid få nya infallsvinklar och perspektiv genom olika böcker.

Rubicon av Tom Holland. Leopard förlag, 2006.

Inte är det väl heller så konstigt att jag och miljontals andra människor vill veta mer. Roms styre och juridik lade grunden för så mycket i dagens värld. Samtidigt fanns en rå ociviliserad sida som gjorde att dess styre i mycket liknar det vi idag ser i dramaserier och såpor.

En alldeles utmärkt faktabok om tiden då Rom var republik är Rubicon. Den romerska republikens uppgång och fall av Tom Holland.

Republiken som ideal

Staden Roms styre förändrades över tid: kungamakten följdes av republik som ersattes med kejsardöme. Republikens tid glimmar lite extra då den hade inslag som lade grundplåtar till dagens demokratiska styre i vår del av världen.

Även för dåtidens romare var republiken ett ideal, då envälde inte härskade. Att det var rättvist och demokratiskt var dock långt ifrån sanningen.

I Rubicon berättar Tom Holland medryckande om de ideal som eftersträvades, de bråddjupa skillnaderna mellan senatens styrande elit och den vanlige romarens och jordbrukarens liv.

Republiken var också högst instabil. Den genomlevde inbördeskrig, slavuppror och generalers marscherande med Roms legioner mot Rom för att få som de ville.

Historia för den intresserade amatören

Allt detta beskriver Holland på ett övergripande sätt, utan att fördjupa sig i enskilda slag eller krigstaktik.

Vi får också veta mer om historiens starka män: Marius, Sulla, Cato, Crassus, Pompejus, Caesar och så vidare.

Rubicon. Den romerska republikens uppgång och fall är en alldeles utmärkt och spännande skildring av en dramatisk period. Den kategoriseras som populärhistoria och det ordet har tyvärr en dålig klang. Tänk bara på all kritik mot Herman Lindqvist när han började skriva om Sveriges historia.

För min del anser jag att historia är allas egendom och ska finnas tillgänglig även för oss ”amatörer”, och inte bara för forskare. Ge mig därför gärna fler böcker som Rubicon!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Roms republik – när verkligheten överträffar fantasin
Taggar:                                                 

2 reaktion på “Roms republik – när verkligheten överträffar fantasin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *