RÄFVHONAN
Anna Laestadius Larsson
Piratförlaget, 2015
ISBN: 978-91-642-0454-7

Recensent: Marika Mandrean

Rafvhonan1810-talets Sverige är en omvälvande tid. Gustaf III har mördats, efterträdaren styr despotiskt och landet ligger i ett utarmande krig med Ryssland. Medan Johanna har hittat ett liv som krogmadame på Glada Tackan lever grevinnan Sophie ett liv i överflöd i Solkungens tradition tillsammans med brodern Axel von Fersen. Men hon ser ingen mening med livet och tar sig igenom dagarna med hjälp av opium. På slottet försöker hertiginnan Charlotta påverka statsstyret i en tid där allt vänds upp och ner gång på gång.

Detta är historien om tre kvinnor med väldigt olika omständigheter som påverkar varandras liv och själva styrs av den brytpunkt som Franska Revolutionen var även för vårt lilla nordliga land.

Räfvhonan är Anna Laestadius Larssons tredje och avslutande bok i serien om Pottungen. En romanserie där Sveriges historia kommer till liv genom porträtten av de tre huvudpersonerna. Laestadius tecknar kvinnorna som mänskliga varelser och inte som romanhjältinnor. Johanna är en fiktiv person men både Sophie och Charlotta är historiska personer. I deras fall är det nödvändigt att teckna även deras sämre sidor då de är grunden till deras öden.

Även i Räfvhonan fångar Laestadius intresset genom sin drivna stil där man vill veta hur det går, trots att vi sitter med historiens facit. Jag rekommenderar Laestadius böcker för de historieintresserade men också för alla som helt enkelt vill läsa en god berättelse.

Om jag ska komma med någon kritik är det att det blir lite utdraget med tre böcker. Kanske hade det räckt med två, då vissa delar känns om upprepningar och återblickar på det vi redan läst i de tidigare böckerna.

Men när jag nu läst ut trilogin inser jag att jag kommer att sakna dessa tre kvinnor; deras tankar, öden, goda och dåliga sidor.

PS. För er som vill veta mer om personerna i boken och då specifikt om Axel von Fersen, adelsmannen som framgångslöst försökte rädda Marie Antoinette från giljotinen och som själv blev lynchad på Stockholms gator, finns en del intressant litteratur som till exempel:

Axel von Fersen av Herman Lindqvist
Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette av Margareta Beckman
Huset von Fersens uppgång och fall 1561-1879 av Göran Norrby

Böckerna i Laestadius Larssons serie om tre kvinnor i Gustav III:s Stockholm är Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Romanserie där Sveriges historia kommer till liv

2 reaktion på “Romanserie där Sveriges historia kommer till liv

 • 26/09/2015 kl. 18:32
  Permalänk

  Längtar verkligen efter att läsa den här serien. Har köpt de två första.

  Svar
  • 27/09/2015 kl. 09:35
   Permalänk

   De är verkligen läsvärda. Hoppas du gillar dem lika mycket som vi gör!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *