Visst är det trevligt med aha-upplevelsen när man sitter och läser en bok, och plötsligt nämns där en annan roman som man har läst? Och visst blir man nyfiken när författare inte kan låta bli att name droppa romaner som betytt något för dem, och man alltså får boktips medan man läser?

Om svaret är ja på dessa två frågor kommer här ett boktips.

Och_sa_levde_de_lyckliga

Jag har tidigare nämnt Lucy Dillon på Bibliophilia och i Och så levde de lyckliga (The Secret of Happy Ever After) är barnböcker ett tema.

De två vännerna Michelle och Anna har olika drivkrafter men detta har aldrig ställt till problem förrän de blandar vänskap med affärer.

Michelle har brutit upp från sin kontrollerande och manipulative man och arbetar hårt för att bygga upp ett nytt, självständigt liv. Hon gör detta genom att fokusera på att bli en framgångsrik affärskvinna. Anna är fast i rollen som styvmamma, kvinnan som ska fixa det praktiska på hemmafronten men vars åsikter i viktigare saker inte räknas eftersom hon inte är barnens ”riktiga” mamma.

När Michelle vill utvidga sin verksamhet till att öppna en bokhandel är valet som butiksföreståndare lätt: vännen Anna är arbetslös bibliotekarie som älskar böcker och som på hemmafronten försöker ge lite av sig själv och det som är viktigt för henne till styvbarnen genom att introducera dem till sin barndoms favoritböcker.

Detta blir en katalysator för förändringar för de båda vännerna.

En av de saker jag uppskattar med Lucy Dillons böcker är att många av dem utspelar sig i den fiktiva engelska staden Longhampton. Det innebär att de personer som är huvudpersoner i en bok återkommer i biroller i andra böcker. Igenkänningsfaktorn gör att man trivs med boken, börjar tänka tillbaka på historien om birollen eller blir nyfiken på att läsa övriga böcker.

En annan sak som gör Och så levde de lyckliga speciell är att Anna i bokhandeln ber anställda och läsare att skriva små rekommendationer om sina favoritböcker, och dessa används som marknadsföring. Varje kapitel i boken börjar med en sådan som ingress. Jag gillar denna personliga touch som Lucy Dillon använder sig av!

Läs de andra delarna i Romaner där böcker spelar huvudrollen.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Romaner där böcker spelar huvudrollen – Och så levde de lyckliga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *