Något som jag tycker är charmigt är böcker om böcker. Det vill säga när böcker är en av huvudingredienserna i handlingen i en roman. Det kan vara att romankaraktärerna är boknördar som ägnar tid åt läsning eller att författaren genom dem ger sina åsikter om en specifik bok eller helt enkelt att handlingen visar vilken påverkan läsning har. Det skapar ett band mellan författaren som skrivit boken och mig som sitter och läser.

I ett par inlägg kommer nu boktips i genren.

Lasarna_i_Broken_Wheel

I Katarina Bivalds Läsarna i Broken Wheel rekommenderar följer vi Sara från Stockholm när hon ger sig ut på sitt livs äventyr. Sara har aldrig riktigt levt i verkligheten utan föredrar att leva i böckernas värld. Människorna i böcker är också enligt henne att föredra framför de människor som finns runt omkring henne.

Hon börjar brevväxla och bokväxla med pensionären Amy som bor i Broken Wheel i Iowa och som delar hennes kärlek för böcker. När bokhandeln Sara arbetar i slår igen bestämmer sig Sara att hon behöver luftombyte och ger sig iväg för att hälsa på Amy i USA. Hon ser framför sig lugna stunder på verandan, full av pratstunder med Amy och läsning.

När hon kommer fram blir dock inget som hon tänkt sig. Amy har gått bort i mellantiden, staden Broken Wheel är inte det välmående samhälle hon föreställt sig utan är nedslitet efter avbefolkning. Det visar sig också att de som bor kvar ser Sara som Amys efterträdare: en sammanhållande faktor i det lilla samhället som jobbar för att göra Broken Wheel till det staden en gång var. Plötsligt kastas Sara rakt ut i verkligheten.

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar ger ett levande porträtt av en främmande plats, Iowas landsbygd full av majsfält och övergivna bondgårdar. Boken är rolig och karaktärerna ibland komiska. De påminner mig om personaget i TV-serien Gilmour Girls. När jag (alltför snart) läst ut boken har den lämnat efter sig en god stämning och hopp om att förändringar är positiva.

Läs de andra delarna i Romaner där böcker spelar huvudrollen.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Romaner där böcker spelar huvudrollen – Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

3 reaktion på “Romaner där böcker spelar huvudrollen – Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *