Vi som tycker om böcker kan knappast låta bli att njuta av romaner där böcker diskuteras. Här kommer ett andra boktips i genren.

Drombokhandeln

En annorlunda typ av bok är Drömbokhandeln av Laurence Cosse. I denna bestämmer sig två eldsjälar för att öppna en drömbokhandel där flyplansböcker är bannlysta och enbart böcker värda att läsa ska finnas i utbudet, så kallade Goda Romaner.

De går mycket seriöst till väga och utser en hemlig kommitté vars medlemmar oberoende av varandra ska välja ut de böcker som ska säljas. Denna idé möter dock hårt motstånd och bokhandeln och ägarna får utstå ren nätmobbing och trakasserier. Attackerna är anonyma så de har svårt att försvara sig. Det hela eskalerar till fysiska attacker mot kommittén.

Drömbokhandeln är skriven som ett mordmysterium där läsaren allteftersom får veta vad som hänt och får pusselbitar. Jag uppskattade detta smarta grepp som författaren använder för att belysa nutida frågor om hur internet kan användas i negativt syfte och den länge existerande oviljan mellan de som ser sig som intellektuella och de som anser att dessa sätter sig på höga hästar.

En trevlig detalj är att man hittar en lista över de titlar som säljs i Drömbokhandeln längst bak i boken.

Läs de andra delarna i Romaner där böcker spelar huvudrollen.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Romaner där böcker spelar huvudrollen – Drömbokhandeln

2 reaktion på “Romaner där böcker spelar huvudrollen – Drömbokhandeln

  • 23/03/2014 kl. 17:15
    Permalänk

    ”Drömbokhandeln” är en av Sekwas bästa böcker tycker jag, särskilt om man är bokälskare och får en massa tips på böcker under läsningen. En annan ”bok om böcker” från Sekwa är ”Kod 400” av Sophie Divry. Även den väldigt läsvärd, slinker lätt ner på en kväll.

    Svar
  • Pingback: Sammanfattning mars 2014 | Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *