THE TUDORS
Anne Gracie och Elizabeth Massie
Harlequin, 2014
(The King, the Queen, and the Mistress; King Takes Queen; Thy will be Done)

Recensent: Andrea Zackrisson

Av de filmer och tv-serier som har slagit stort de senaste åren har många varit baserade på romaner. Omåttligt populära Harry Potter, Hungerspels-trilogin, Twilight-sagan, Sagan om Ringen, och den redan så omtalade 50 Shades of Grey-filmen. Andra filmer som kan nämnas är Borta med vinden, Den engelska patienten, Det, Da Vincikoden, ja listan kan ju göras hur lång som helst. Detta är ett vanligt angreppsätt när det kommer till relationen mellan roman och film: boken kommer först.

Men det finns ju så klart undantag. Redan som ung tonåring läste jag en bok baserad på tv-serien Glappet, vilket var första gången jag stötte på begreppet novelization (engelskt ord): en roman som har tagit berättelsen och karaktärerna från ett annat medium, till exempel en tv-serie, film eller tv-spel.

Eftersom jag inte tyckte att romanen Glappet , baserad på tv-serien med samma namn, var särskilt bra har det inte blivit fler novelizations för mig. Tills tidigt i somras när jag fick reda på att Harlequin har gett ut en romanserie i tre delar baserat på tv-serien The Tudors.

Jag gillar tv-serien skarpt. Med vackra miljöer, fint kameraarbete och en fantastisk skådespelarinsats från Jonathan Rhys Meyers bjuder den på en spännande tv-upplevelse. Tv-serien, och då även romanerna så klart, handlar om Henrik VIII:s tid på tronen. Religiösa motsättningar sprider sig i kungariket och England ändrar ständigt sin allianser med olika länder. Samtidigt är kungen helt fokuserad på skilsmässan från drottning Katarina av Aragonien. Äktenskapet har inte resulterat i någon arvinge och kungen har precis mött lady Anne Boleyn, vars ungdom lockar med löften om söner. Det är en berättelse full av intriger, maktlusta och kärlek och åtrå.

Ske din vilja, Tårar av blod och En drottnings död är inte lika fylliga som ”vanliga” romaner brukar vara, men som underhållningslitteratur håller de hög klass. Två olika författare har skrivit de tre romanerna, och de har varit tv-serien väldigt trogen, vilket gör böckerna något platta och endimensionella. De verkar varken ha lagt till eller tagit bort något. Karaktärernas inre känslor och tankar beskrivs inte, utan precis som i tv är det det man kan se och höra som boken beskriver. Men romanerna ger en härlig inblick i livet i Henrik VIII:s hov, och för en historieintresserad person som jag är det trevlig underhållning.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Romaner baserade på the Tudors
Taggar:                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *