Nu var det ett tag sedan jag läste ut Änkan. Under tiden som har gått har jag hunnit läsa flera andra bra böcker som jag tänkt mycket kring, men Änkan har funnits kvar och skavt. Det är inte bara storyn som är obehaglig i Fiona Bartons roman, även sättet hon bygger upp berättelsen på skapar en hotfull stämning. Dessutom blir jag arg och frustrerad på karaktärerna i boken.

Änkan av Fiona Barton. Massolit förlag, 2016.

Jean Taylors liv har ställts på ända, ännu en gång. Hennes make Glen har omkommit efter att ha blivit påkörd av en buss och nu står pressen, tidningar och tv, utanför hennes dörr igen. För hon har varit gift med en man som anklagats för ett av de värsta brotten: att ha fört bort och mördat ett barn. Han har varit monstret som medierna har skrivit om, jagat och på förhand dömt – och hon har varit kvinnan som trofast stått kvar vid hans sida.

Glen friades i rätten från anklagelserna, men nu när han är död känner sig Jean redo för att tala ut. Berätta att det kan finnas ett uns sanning i det som pressen har antytt och alla trott. Att Glen faktiskt var ett slags monster. Och förklara hennes del i den hemska historien.

Obehag, ilska och frustration

Det här är en av de bästa böckerna jag läst hittills i år. Den är spännande och obehaglig, hos mig väcker den frustration och ilska, jag blir äcklad och arg, och den radar upp flera aktuella frågor som jag har funderat länge över.

Änkan berör många samhällsfrågor som växt sig större med de möjligheter som internet bjuder på: pedofili, barnporr och de mörka nätverk som finns på webben. Den skildrar också synen på kvinnor, ofrivillig barnlöshet, att befinna sig i beroendeställning och medias drev mot privatpersoner som förstör livet för hela familjer.

Den här boken innehåller alltså mycket stora, tunga frågor, men det blir inte för mycket. Det här är en bok som kräver din fulla uppmärksamhet, och du kommer vilja ge den det.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Roman som inte räds de svåra frågorna
Taggar:                                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *