Tjockskallarnas uppror av Kalle Holmqvist. Murbruk förlag, 2017.

Under 1600-talet var Sverige i krig nästan hela tiden. Dansken, fransken, ryssen, polacken, österrikaren och brandenburgaren var några av dem landet var i konflikt med. Tjockskallarnas uppror är en charmig och lärorik bok om den dramatiska och krigsfyllda Stormaktstiden.

I maj 1659 får prästen herr Petrus i Uggledalen i norra Uppland ett brev från landshövdingen. Femton unga män från trakten ska bli soldater och skickas ut i kriget mot Danmark. Det har kungen bestämt. Men bönderna i Uggledalen vill absolut inte vara med i kriget. Danskarna har väl aldrig gjort dom något ont? Vore det inte bättre om alla fick vara hemma och sköta sina åkrar som vanligt? För att undvika att femton personer ska skickas till en säker död gäller det att lura arméns rekryterare på något sätt. Ungdomarna Jon och Sigrid försöker komma på en smart plan.

Tjockskallarnas uppror är en både rolig, underhållande och lärorik berättelse om hur det var att leva under 1600-talet. Kalle Holmqvist har en härlig ton som gör en dramatisk händelse lätt att ta till sig, utan att allvaret försvinner. Det här är ett jättebra sätt att lära ut historia till unga!

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Roligt och underhållande om Stormaktstiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *