ETTHUNDRA MIL
Jojo Moyes
Printz publishing, 2014
ISBN: 9789187049798
(The One Plus One, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

Etthundra_milPå senare tid har jag börjat uppskatta feel good på ett helt nytt sätt. Det är något avslappnande med en bok som jag vet kommer att sluta lyckligt men som bjuder mig på några tankeställare på vägen.

Sedan jag läste Livet efter dig har jag blivit lite förälskad i Jojo Moyes böcker. Och det verkar vara fler än jag som är det, hennes böcker är alltid utlånade på biblioteket och jag var tvungen att reservera Etthundra mil för att få chans att läsa den.

Etthundra mil är en skildring av hur det är att befinna sig på botten av det brittiska klassamhället, om hur svårt det är att förändra sitt liv och sina förutsättningar då man har fastnat i ekorrhjulet och hela existensen handlar om att skrapa ihop så mycket pengar som möjligt. Så ser Jess liv ut. Hennes man har stuckit och hon måste ha dubbla jobb för att kunna försörja sina barn, den mobbade styvsonen Nick och sitt mattegeni till dotter Tanzie. Tanzie har fått sitt livs erbjudande: en plats på en privatskola där hon skulle få chansen att utveckla sin talang, men det finns helt enkelt inte pengar för att betala skolgången. Om hon inte kan vinna första pris i Skottlands matematikolympiad, vill säga. Men hur ska de kunna ta sig till Skottland? De har varken bil eller pengar till tågbiljetter. Hjälpen kommer från oväntat håll. IT-miljonären Ed, med ett eget kaotiskt förflutet, blir av en tillfällighet deras riddare i skinande rustning. När han erbjuder sig att köra den lilla familjen tvärsigenom England till Skottland är det hans första osjälviska gärning på åratal – kanske någonsin. Men kommer de att hinna? Och om de gör det – kommer deras problem att vara över?

Detta är en av de bästa feel good jag har läst. Den är full av excentriska personer och absurda situationer som blir en fantastisk road movie (ja, fast i bokform då). Moyes är duktig på att skapa trovärdiga karaktärer som det är lätt att tycka om. Eller ogilla. För det är lite det onda mot det goda i den här boken, och precis som i en saga slutar historien lyckligt. Men vägen dit är inte rak. Detta är en berättelse om att det är möjligt att ge sitt liv en ny riktning, men att det inte kommer gratis.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Riktigt bra brittisk feel good
Taggar:                                 

4 reaktion på “Riktigt bra brittisk feel good

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *