RASPUTINS DOTTER
Kathryn Harrison
Albert Bonniers Förlag, 2014
ISBN: 9789100130978
(Enchantments, 2012)

Recensent: Marika Mandrean

Russian_Imperial_Family_1911_

I Kathryn Harrisons nya bok Rasputins dotter pågår revolutionen i Ryssland. Munken Rasputin, som påstås ha ett förhållande med tsarinnan och stå bakom tsarens dåliga beslut, mördas brutalt. Han lämnar efter sig två döttrar som tas om hand av tsarfamiljen.

Det är genom Rasputins äldsta dotter Masjas ögon denna roman om tsarfamiljens sist tid innan den brutala avrättningen berättas. Tsarfamiljen Romanov har en stor hemlighet: den ende sonen, och därmed arvtagaren, Aleksej lider av blödarsjuka och Rasputin har agerat helare. Nu hoppas de att dottern Masja ska ha ärvt denna gåva och kan hjälpa Aleksej.

Rasputins_dotter

Det kan hon inte. Men hon kan konsten att berätta historier. Och medan de har husarrest sitter hon vid Aleksejs sjukbädd och återger skrönor, berättar hur vanligt folk har det och hon berättar om sin hemort, Sibirien. En vänskap och en tonårsförälskelse växer fram dem emellan.

Den siste tsaren Nikolaj och hans hustru Alexandra har inte fått ett gott eftermäle: religiös fanatism, svag ledare, slösaktigt leverne. Samtidigt finns alltid ett skimmer av nostalgi när en era, ett sätt att leva eller en civilisation går under. Med jämna mellanrum dyker artiklar upp om de sista i ätten Romanov och de svartvita fotografier av dessa vackra människor i sina sekelskifteskläder gör det svårt att förstå att de så brutalt mördades. Och i barnens fall mördades bara för att de kom från en viss släkt.

Rasputins dotter är intressant att läsa och Kathryn Harrison målar upp en trovärdig bild av Ryssland för 100 år sedan även om själva tsarfamiljen lämnas i ett dis. Man får inte grepp om dem i denna bok, lika lite som när man tittar på de svartvita fotografierna. Det leder i sig till det positiva att nyfikenheten väck och man vill veta mer. Och ja, jag har googlat en del det sista.

Kathryn Harrisons språk flyter obehindrat och man fångas genast av historien. En sak drar dock ner helhetsomdömet av boken: hon har valt ett fantastiskt intressant och tacksamt ämne för en biografisk roman: en mytomspunnen ätt som stod som de sista representanterna för monarki innan bolsjevikerna tog makten och Sovjetunionen skapades. Ändå låter hon fokus med jämna mellanrum skifta till sex: Rasputins bedrifter, Masjas rädsla att hon ska bli nymfoman, tsarsonen Aleksejs tonåriga nyfikenhet. I många fall smälter detta inte in i berättelsen utan verkar ha kastats in för att ”nu behövs det lite sex”.

Med detta sagt, kan jag ändå rekommendera ’Rasputins dotter’ för alla som är intresserade av berättelser där fantasin flödar och som ger en bättre inblick i en gången tid.

Foto av Nikolaj Romanov med familj från Wikipedia

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Rasputin och Romanov: i väntan på tsardömets fall

En reaktion på “Rasputin och Romanov: i väntan på tsardömets fall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *