ALLT JAG INTE MINNS
Jonas Hassen Khemiri
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN: 9789100151041

Recensent: Marika Mandrean

Allt-jag-inte-minnsSamuel är borta. Han dog. Men varför dog han? Var det på grund av kärlekshistorien med Laide? Den kärlek som kanske var magisk, eller kanske var en helt vanlig förälskelse som blommade upp och vissnade. Eller var det på grund av vad Vandad gjorde? Vandad som kanske var bäste vännen som alltid hade Samuels rygg, eller som kanske mjölkade honom på pengar.

Laide, Vandad, vänner och bekanta har alla sin syn på Samuel, på varandra och på händelserna fram till Samuels död. Att det inte finns en enda sanning blir väldigt tydligt i Augustprisvinnande Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri.

De personer som för talan i boken tecknar ett samstämmigt porträtt av Samuel. Men de klassiska kontrahenterna bäste vännen (Vandad) och flickvännen (Laide) får man däremot väldigt olika intryck av beroende på vem som för talan. Våra preferenser, svartsjuka och olika perspektiv kan ge alla dessa olika sanningar.

Jag var på plats vid Augustgalan i Stockholm i november men hade då ingen synpunkt på vilken bok som skulle vinna i kategorin svensk skönlitteratur. Nu när jag läst Allt jag inte minns kan jag dock säga att det här är en fantastisk bok.

Det är mitt första möte med Khemiri och hans speciella språk. Det flyter snabbt, är skrivet i korta stycken där olika personer får komma till tals. Det är dock aldrig svårt att hänga med i svängarna. Jag får också känslan att Khemiri har valt varje ord på guldvåg vilket i vissa stycken leder till ett nästan poetiskt språk. Inte så att det blir symboliskt eller högtravande utan att formuleringarna har en rytm och vad författaren vill få fram blir tydligt.

Nu ser jag fram emot att dyka in i de böcker Jonas Hassen Khemiri tidigare givit ut.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Pusselbitar
Taggar:                                             

2 reaktion på “Pusselbitar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *