Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Bookmark förlag, 2015. ISBN: 978-91-87441-74-5.

Priser och beröm har haglat över Anthony Doerrs äventyrsroman om andra världskriget. Ljuset vi inte ser är skriven på samma sätt som Dan Browns böcker, perspektivet växlar mellan de olika aktörerna och kapitlen avslutas gärna med cliffhangers. Skillnaden mellan de två författarna är att intrigen och äventyret inte är det viktigaste för Doerr, det är istället människornas omtanke om varandra.

Marie-Laure är blind och helt beroende av sin omtänksamme pappa för att klara flykten från Paris när tyskarna ockuperar staden. Med sig till den lilla kuststaden Saint-Malo har de en last som intresserar tyskarna.

Werner växer upp på barnhem i en tysk stad. Han har ett brinnande teknikintresse och tack vare det lyckas han undkomma en framtid i kolgruvan. Priset är att han får uppdrag som radiotekniker i tyska armén.

I Saint-Malo förenas Marie-Laures och Werners öden medan staden totalförstörs i de allierades bombanfall. Hur kan dessa två hjälpa varandra? Och finns något skydd mot en krigsmaskin som inte tar hänsyn till individen?

Ljuset vi inte ser är vid första påseendet en spännande roman där det goda ställs mot det onda och där de onda inte har några förlåtande personlighetsdrag. En viktig del i handlingen är intrigen kring den dyrbara last Marie-Laures pappa anförtros och vilken kommer att dra till sig en genomond tysk officers intresse.

Läser man historien rakt upp och ner har jag svårt att förstå varför Doerr har lagt in denna katt- och råttalek i handlingen. Marie-Laures och Werners öden är så fängslande att romanen inte behöver en touch av thriller i sig.

Vad jag sedan börjar fundera på är om den värdefulla lasten kanske snarare är en symbol för något annat. Jag lämnar det åt andra läsare att dra sina egna slutsatser. För mig blir dock Ljuset vi inte ser en historia om frihetslängtan, förtryck och kampen för att leva sitt eget liv och skapa sig en egen framtid oavsett vilka förutsättningar man föds med.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Pulitzervinnande roman om andra världskriget
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *