Säg Erik XIV och vilka associationer kommer då upp? Många skulle säga att han är den galne kungen som blev inspärrad av sin bror och mördad genom gift i ärtsoppa. Några skulle tillägga att han försökte gifta sig med Elizabeth I av England, men hon ville inte ha honom. Och ytterligare andra skulle komma att tänka på de blodiga morden på Stureätten.

Erik XIV – Prakt. Drömmar. Mörker av Herman Lindqvist. Albert Bonniers förlag, 2014.

Herman Lindqvist vill vidga perspektivet. I Erik XIV – Prakt. Drömmar. Mörker. får jag lära nytt om den politik Erik XIV bedrev, det han ville åstadkomma, och de blodiga krig som bedrevs.

Många idéer för Sveriges utveckling, men instabil

Att vara son till Gustav Vasa var säkert inte helt lätt. Fadern grundade det som skulle bli en dynasti och fick kämpa mot inrikes och utrikes hot. När Erik XIV kom till makten var dessa hot inte avvärjda men landet var ändå stabilare.

Erik XIV, som var en renässansfurste, hade många planer för Sverige. Han ville slippa lita till betalda legoknektar och istället skapa en svensk armé av mer modernt slag. Han ville underlätta handeln genom att bygga Göta Kanal. Han ville få makt över handeln med Ryssland och han ville få allianser med andra riken genom giftemål. Han var själv konstnärlig och skrev, målade och komponerade.

Men Erik XIV var inte stabil. När han misstänker förräderi går han in i en psykos och mördar framstående medlemmar av adeln. Hans bröder Johan och Karl vänder sig mot honom. Ett blodigt krig med dansken pågår. Det som började så lovande slutar inte bra för Erik XIV.

Ger en mångsidig bild av Erik XIV

Herman Lindqvists bok om Erik XIV är intressant och tar upp mycket som, åtminstone för mig, var okänt. Lindqvists mission är att återupprätta bilden av kungen, visa att han var mer än sin sinnessjukdom.

Lindqvist påpekar att vinnaren skriver historien. Erik XIV slutade som förlorare. Brodern Johan (III) hade ett välfungerande propagandamaskineri och det som varit bra med Eriks styre försvann på vägen.

Som alltid har Herman Lindqvist en faiblesse för att rada upp detaljer: vilka som var närvarande vid ett event, hur många flaskor vin som tilldelades Eriks fängelse och så vidare. Detta är inte intressant för mig, så jag låter de delarna skölja förbi utan att fästa fokus på det.

När jag har läst ut Erik XIV – Prakt. Drömmar. Mörker. har jag fått en mer mångsidig bild både av Erik XIV och av människors förutsättningar vid den tiden.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Prakt, drömmar, mörker
Taggar:                                                 

En reaktion på “Prakt, drömmar, mörker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *