Tiden är inte än av Elin Boardy. Wahlström & Widstrand, 2017.

Elin Boardys senaste roman Tiden är inte än tar oss med till mörkaste medeltid. Katastrofen har drabbar Europa i form av Digerdöden. Den utplånar en tredjedel av Europas befolkning och människor förlorar allt och ger sig ut på vägarna.

I en värld där Digerdöden har satt skräck i människorna lämnar Sigrid sitt hem för en resa genom Europa. Från Falsterbo till Krakow, så Prag och vidare, vidare.

På sin väg möter Sigrid alla typer av människor; läkare, soldater, munkar, värdshusvärdar och gycklare. De har alla sina egna erfarenheter och bemöter därför Sigrid på olika sätt. Själv inser hon från början att om hon inte ska bli antastad måste hon anpassa sig till plats och människor omkring henne. Hennes ränsel innehåller därför ett ombyte kläder och hon förvandlar sig fram och tillbaka. Ibland är hon kvinna och ibland man.

Men vad är syftet med Sigrids resa? Är hon på väg någonstans? Eller är hon på väg bort från någonting?

Elin Boardy är en författare som vi på Bibliophilia uppskattar. Hon rör sig mellan olika miljöer utan problem och låter sina teman lysa fram utan att skriva läsaren på näsan.

Tiden är inte än påminner mig om en annan roman jag nyligen läste, Med dig vågar jag allt av Ted Hesselbom och Anna Lihammer. Likheten ligger dels i språket och dels i den transformation i könstillhörighet som är grunden för båda romanerna.

Men Boardys verk är en traditionell roman, med början och slut. Den är mer lättillgänglig och man ges möjlighet att lära känna personen och följa dennas utveckling. Men det jag finner mest intressant är hur Boardy stannar upp vid olika platser och refererar till framtida händelser där.

Om jag siar lite in i framtiden, när det gått en tid från det att jag läste Tiden är inte än, så tror jag inte det är huvudpersonen Sigrids öden jag kommer att minnas, utan Europas.

Se gärna tidigare inlägg om författaren:

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

På flykt undan Digerdöden
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *