FARVÄL ERITREA
av Samuel Brhane
ISBN: 9789176117361

Recensent: Andrea Zackrisson

farval-eritrea”Jag kunde inte äta. Jag hade trott att döden var det enda som kunde skilja oss åt. I mitt kärleksrus hade jag glömt bort att föräldrarna bestämmer allt, och nu när vi stod inför det för det var det självklart att Luwam någon gång skulle giftas bort. De flesta föräldrar ångrar sitt beslutslut i efterhand, när de ser hur deras döttrar mår. Jag tänkte på Europa och Amerika, där ungdomarna får välja sin kärlek själva, hur lyckliga de måste vara.”

Samuel och Luwam är unga och mycket kära. De träffas så ofta de kan, efter skolan i Luwams föräldrars butik. De måste låtsat bara vara vänner, för Luwams familj tycker inte att Samuel är rätt person för henne att gifta sig med. Så en dag kommer beskedet: Luwams föräldrar har sett ut en man åt henne och hon ska giftas bort. Samuel blir förtvivlad och känner sig hotad, och ser ingen annan utväg än att lämna landet och fly mot Europa.

Farväl Eritrea är en lättläst skildring om hur det kan vara att leva i ett annat land än Sverige. Jag tycker att detta är en bok som man läsa i skolan eftersom den ger en bra bild av hur det är att vara ung i ett land där föräldrarna styr vem man får vara ihop med och vem man ska gifta sig med. För de flesta av oss i Sverige är det helt otänkbart, men även här i Sverige finns det ungdomar som inte får välja vem de ska spendera livet med. Det är oacceptabelt och jag tror det är bra att man diskuterar detta med tonåringar i skolan.

Dessutom är det en skildring av hur fruktansvärd flykten kan vara, och även om den berättad ur en ung mans perspektiv får läsaren även en hemsk inblick i de övergrepp som kvinnor på flykt utsätts för. I smugglarnas värld är ett människoliv inte mycket värt.

Detta är en bok som är nästan helt utan ljusglimtar. Den lycka som finns solkas ner av världens orättvisor. Slutet är fruktansvärt och korthugget, men jag förstår varför författaren har valt att sluta just där, på det sättet. Att Samuel själv har gått igenom det han beskriver i boken gör det extra gripande. Jag hoppas att Samuel någon gång i framtiden skriver ytterligare en, och då en förhoppningsvis lyckligare, bok om hur hans första tid i Sveriges blev. Jag vill försöka förstå hur man som människa klarar av att gå vidare i livet efter det hemska han gått igenom.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

På flykt för sin kärlek
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *