Djupgraven av Camilla Sten & Viveca Sten. Bonnier Carlsen, 2016.

Djupgraven är första delen i Camilla och Viveca Stens rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter sjömansskrock och bäddar för sträckläsning.

Tuva har inte så mycket gemensamt med sina klasskompisar och håller sig mest för sig själv. Men trots det har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö, där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och och grund utan och innantill.

Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, under vattenytan rör sig långa skuggor och övernaturliga väsen rör sig bland träden. Tuva börjar förstå att hon inte är som alla andra och att hon kanske kan göra något åt det som sker.

Jag älskar när skönlitteratur baseras på folktro, skrock och övernaturliga väsen, så det här var en bok som passade mig. Det är dels en spännande roman, men det är också en bra ungdomsbok som jag tror målgruppen (9 – 12 år) kan knyta an till. Djupgraven är nämligen också en bra skildring av hur det är att växa upp och känna sig annorlunda i ett litet samhälle. Även om boken riktar sig till yngre läsare så hade jag som vuxen behållning av att läsa den, och jag ser fram emot kommande böcker i serien.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Övernaturligt i svenska skärgården
Taggar:                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *