Det är något som inte stämmer av Martina Haag. Piratförlaget, 2015.

Det är något som inte stämmer är Martina Haags brutalt ärliga skildring om hur det kan vara att gå igenom en skilsmässa. Den är baserad på hennes egna skilsmässa från exmaken Erik Haag, som hon gick igenom i allmänhetens beskådan.

I en öde dal, längst bort från vandringsleden, ligger en ensam grå fjällstuga. Där flyttar författaren Petra in i slutet av säsongen för att skriva en bok om det största svek som någonsin drabbat henne. Petra hoppas att en månad långt ifrån internetuppkoppling och mobiltäckning ska kunna ge distans till det som har hänt och få henne att komma vidare i livet.

Till en början trivs hon med det lugna tysta livet i stugan, där hon avskärmad från mänskligheten. Men när man inte har någon att prata med, hör man väldigt noga vad man själv tänker.

Tydliga kopplingar till Haags egna upplevelser

Det är något som inte stämmer är en roman om lögner och otrohet, som hoppar mellan Petras tid i stugan till hennes återblickar till perioden då hon gick igenom en skilsmässa. En skilsmässa som var till allmän beskådan då både Petra och hennes exman Anders är offentliga personer.

Parallellerna till Martina Haags egna upplevelser kring skilsmässan från Erik Haag är tydliga. Jag lyssnade på ljudboksversionen av romanen och att Martina Haag läser upp boken gör att berättelsen blir extra stark. Hennes röst fylls av känslor på flera ställen och det är inte svårt att förstå smärtan och sorgen som funnits kring uppbrottet från hennes nu före detta man.

Utåt sett går Petras skilsmässa lugnt till, men inombords stormar det. Haag skildrar Petras känslostormar på ett naket och berörande sätt. Det är något som inte stämmer är en välskriven, ärlig och blottande bok om uppbrott och skilsmässa. Jag rekommenderar verkligen ljudboken. Haag är inte bara en stark författare, hon är också en fantastisk uppläsare.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Otrohet och separation – då livet vänds uppochner
Taggar:                                             

6 reaktion på “Otrohet och separation – då livet vänds uppochner

  • 03/06/2017 kl. 19:13
   Permalänk

   Vilket fynd! Jag har tänkt läsa den här länge, och den levde upp till förväntningarna.

   Svar
 • 04/06/2017 kl. 07:53
  Permalänk

  Jag fick verkligen koncentrera mig på att inte tycka enormt illa om Erik Haag när jag läste Martina Haags bok. Hon skildrar sin smärta så väl att man lider med henne. Särskilt när hon inser hur hennes man ljuger för henne och är otrogen, i deras gemensamma fritidshus, det är så starkt beskrivet.

  Svar
  • 17/06/2017 kl. 19:51
   Permalänk

   Jag håller med dig! Jag gillar Erik Haag men det är svårt att inte låta bilden av honom ändras när man läser den här boken. Samtidigt tycker jag att Martina sköter det snyggt och försöker inte på något sätt hänga ut honom. Det är en stark bok!

   /Andrea

   Svar
 • Pingback: Att komma över ett brustet förhållande - Bibliophilia

 • Pingback: Böckerna jag läste i januari - Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *