Det är veckorna runt det ryska presidentvalet 2018. Tidningarna är fulla av artiklar om Putins Ryssland, dissidenters uppgivenhet, landets militära rustning och dess uttalanden om kriget i Syrien och den diplomatiska krisen i Nordkorea.

Vi och dom – Bengt Jangfeldt om Ryssland som idé av Bengt Jangfeldt. Wahlström & Widstrand, 2017.

Då hittar jag en bok om Rysslands identitet, hur ryssar genom tiderna kategoriserat sitt land antingen som öst eller väst och därigenom hittat sin roll både i landets inre angelägenheter och dess utrikespolitik.

Vi och dom – Bengt Jangfeldt om Ryssland som idé ger inte bara en historisk återblick utan har också en förklaring till vad som nu pågår i landet.

Europa eller Asien? Eller något helt annat?

Peter den Store är känd som den mäktige tsaren som inte bara utökade det ryska riket utan som även införde reformer av västerländska modell. På detta sätt gick riket på många sätt från medeltid till en modern civilisation. Men efter Peter den Store kom bakslaget där mycket återgick till det gamla.

Genom att följa historien utifrån dels tsarernas politik och dels författarnas och filosofernas tankegångar visar Bengt Jangfeldt på den pendling som pågått och fortfarande pågår i Ryssland. Den stora frågan är: Hör Ryssland till den västeuropeiska sfären eller är de asiatiska dragen, närmare bestämt de slaviska, dominerande?

Eller är Ryssland något helt annat?

Bok som ger större insikt

Vi och dom är en faktaspäckad bok som kan kategoriseras inom historia, samhälle, politik och idéhistoria. Den innehåller mycket intressant information och Bengt Jangfeldt är tydlig och klar i sina slutsatser.

Ämnet är, som jag skrev inledningsvis, högaktuellt med tanke på det som pågår internationellt just nu.

När jag läst ut Vi och dom känner jag att jag förstår de internationella rörelserna bättre. Men även på ett mer personligt plan ger boken mig mer insikt.

Under en period bodde jag i Belgien och lärde där känna andra expats av vilka många var ryssar. Vi, som kom från de nordliga breddgraderna, hade mycket gemensamt. Men det var också ofta som jag blev förvånad och frågande inför deras inställning och reaktioner.

Varför var det statusmässigt viktigt att man bodde så nära Moskvas centrum som möjligt? Varför poängterade min vän när hon presenterade en tredje person för mig, att denna kvinna kom från den asiatiska delen? Och varför verkade ryssarna så tudelade när de talade om sitt land: dels stolta över deras gigantiska rike med flödande kultur och dels bittra för att individernas hälsa sattes åt sidan för utnyttjande av naturtillgångar och produktion?

Allt detta har jag ännu inte förstått betydelsen av men Vi och dom har hjälpt mig på vägen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Öst eller väst – en bok om Rysslands identitet
Taggar:                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *