KÄLLAN
Cathrine Chanter
Brombergs Bokförlag, 2015
ISBN: 9789173376488
(The Well, 2015)

Recensent: Andrea Zackrisson

KallanI England har det inte regnat på tre år, utom på en plats – på gården Källan. Det som skulle vara Ruth och Marks gömställe från världen har istället blivit ett fängelse. Trots att torkan blir allt svårare ute i landet så fortsätter vattnet att flöde och växtligheten att frodas på Källan. Det attraherar alla möjliga människor till gården och snart har en religiös kult med en karismatisk ledare slått sig ner där.

När Ruth och Marks barnbarn hittas drunknad vänds snart alla misstankar mot Ruth.

Det är så tråkigt att behöva säga att jag inte gillade den här boken, alls. Det här är en roman som jag har sett fram emot att läsa sedan den släpptes, och även om den har alla de ingredienser för att vara en bok som jag brukar gilla, funkar den inte för mig.

Chanter lägger ett pussel med berättelsen, en teknik som är vanlig i thrillers. Det är en teknik som jag gillar eftersom det är ett effektivt sätt att bygga upp spänningen på. Under romanens gång får läsaren mer och mer information om vad som hänt i berättelsens dåtid, det blir många tillbakablickar som ska förklara varför nutidens situation ser ut som den gör. Men redan några kapitel in i boken har glappet mellan dåtid och nutid blivit för stort, kunskapsluckan har blivit för stor för att jag ska kunna känna att jag hänger med tillräckligt mycket i berättelsen för att jag ska kunna njuta av den. Istället för att låta mig dras med i berättelsen måste jag lägga för mycket tid på att fundera kring hur allt hänger ihop.

Jag har inget emot att behöva använda mina Sherlock Holmes-skills när jag läser böcker, men gissningslekar tycker jag inte om.

Om ni är ute efter en bra thriller på ett liknande tema rekommenderar jag istället Kvinnan på tåget av Paula Hawkins.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Osammanhållen thriller
Taggar:                                                     

2 reaktion på “Osammanhållen thriller

 • 28/08/2015 kl. 15:49
  Permalänk

  Det är ju så tråkigt när man längtat efter att läsa en bok och den inte alls uppfyller de förväntningar man haft.

  Svar
 • 29/08/2015 kl. 19:49
  Permalänk

  Jag började på den här boken, men läste aldrig klart den. Kom inte alls in i den och jag tror du har en poäng i att luckan mellan då och nu blev för stor. Jag var inte heller särskilt förtjust i hennes språk och stil. Det blev verkligen en besvikelse.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *