20130126-155108.jpg

Är det okej att örfila ett barn? Bara en enda gång, daska till en unge som lever rövare och förstör för dina egna barn? Ett barn vars föräldrar väcker otrolig frustration hos dig, du vill skaka om dem och skrika ”öppna ögonen och se vilken skitstövel ni uppfostrar ert barn till att bli”?

En solig eftermiddag vid en grillfest i en förortsvilla ger en av gästerna en trotsig treåring en örfil. Barnet är inte hans eget och örfilen delar hela umgängeskretsen i två läger: de som tycker att det är ett grovt övergrepp och de som tycker att det inte var så allvarligt. När pojkens föräldrar väljer att gå till polisen fördjupas konflikten. Vänskapen mellan gamla vänner sätts på prov och familjelojalitet ställs mot moral och principer.

Författaren gör det inte lätt för läsaren att välja sida. Visst, det är aldrig rätt att slå ett barn, men är det okej att uppfostra sitt barn utan att sätta några gränser, så att barnen inte fungerar i samhället? Det är pojken som är offret i den här boken, men inte bara för att det är han som får ta emot en örfil från en vuxen människa, utan för att han växer upp i ett hem där föräldrarna knappt klarar av att ta hand om sina egna liv.

Ingenting är svart eller vitt i den här boken. Ingen är helt god eller helt ond, ingen står utan skuld till något utan att själv vara offret för någon annans handling. Otrohet, alkoholism och våld ligger och gnager på relationerna mellan de vuxna, och det är smärtsamt att bli vittne till hur karaktärerna äventyrar allt de har för lite spänning, för att känna sig levande, älskade, attraktiva för en stund.

Detta är en spännande bok på så sätt läsaren får uppleva händelsen utifrån karaktärernas perspektiv. Det är en gripande, välskriven och faktiskt sexig bok som får läsaren att inse att man inte ska vara för snabb att döma andra människor,

Titel: Örfilen
Originaltitel: The Slap
Författare: Christos Tsiolkas
Förlag: Leopard förlag
ISBN: 9789173433792

Örfilen av Christos Tsiolkas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *