Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek av Ulf Karl Olov Nilsson. Norstedts, 2014.

Hur blir det när en poet, psykolog och psykoanalytiker ska skriva en roman om Henrik VIII, den vackre, teologiskt intresserade kungen som utvecklas till en blodsbesudlad diktator? Efter att ha läst Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek av Ulf Karl Olov Nilsson är svaret är att det inte blir likt något annat, på gott och ont.

Henrik VIII är i nutid mest känd för att vara kungen med sex hustrur av vilka han lät halshugga ett par. När det begav sig var han dock mycket mer än så. Henrik var andre sonen och uppfostrades därför inte med samma press som storebror Arthur, han som skulle bli kung. Men Arthur dog i tonåren och då förändrades Henriks liv. Snart satt han på tronen och hans drottning var Arthurs änka.

I dessa tider var tronföljden viktig. Det var Henriks far som till slut gick segrande ur inbördeskriget Rosornas krig. Det var nu upp till Henrik och drottning Katarina av Aragonien att sätta många barn (framför allt söner) till världen för att undvika att kaos inte skulle uppstå igen.

Detta var också tiden för Machiavellis Fursten, teserna om att grymma män kan skapa starka stater, att religion är ett maktmedel och att mänskliga rättigheter gäller för dem som kan försvara sig. Henrik influerades sannolikt av denna bok, och hans senare år är en sång om att alla medel är tillåtna om det gynnar kungens mål.

Jag har läst mycket om Henrik VIII’s liv, både i romaner och faktalitteratur. Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek befinner sig dock i ett gränsland. Här blandas avsnitt skrivna som en traditionell roman med faktarutor, poesi, monologer som i en teaterpjäs och dialoger som i ett terapisamtal.

Det är ord, ord och återigen ord som ibland har ett sammanhang och ibland verkar meningslösa. Emellanåt får författaren fram sin poäng på ett mycket klipskt vis, och öppnar ögonen för läsaren för Henriks personliga utveckling. Men ibland är det bara ord staplade på varandra. Nilsson balanserar mellan att skriva genialiskt och att leva upp till alla fördomar om pretentiös kulturelit.

När jag läst ut Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek är jag alltså tvehågsen till boken. Framför allt är jag dock trött av denna 300 sidor långa lek med ord.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Ord med mening, ord utan mening – om Henrik VIII
Taggar:                                             

3 reaktion på “Ord med mening, ord utan mening – om Henrik VIII

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *