ÖNSKA KOSTAR INGENTING
Sara Lövestam
Piratförlaget, 2015
ISBN: 978-91-642-0479-0

Recensent: Andrea Zackrisson

onska-kostar-ingetJenny Svärd är borgarråd och allt annat än lättlurad. Men ändå har hennes älskarinna lyckats lura henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Hon är minst sagt förbannad och såklar väldigt generad. Hon vill ha sina pengar tillbaka men kan inte gå till polisen, hon har för mycket att förlora om media skulle få tag på storyn. Därför avfärdar hon inte den unge mannen som hon träffar när han rotar igenom papperskorgar på Lidingö. Han säger att han är privatdetektiv, och Jenny inser att han kan vara hennes enda chans att få tillbaka det hon förlorat.

Pengarna från hans senaste jobb har tagit slut och Kouplan måste nu leta pantburkar för att få ihop pengar till mat. På Lidingö finns det gott om sådana, och en dag när han går igenom papperskorgarna i området hör han av en händelse hur en kvinna pratar om ett problem hon har. Kouplan erbjuder henne sina tjänster och snart är han på jakt efter en kvinna med många identiteter.

Önska kostar ingenting är en bok som skildrar flera saker. Som vanligt är Sara Lövestam inte rädd för att skriva om utsatta människors situation, och i sin senaste roman tar hon bland annat upp frågor om homosexualitet, transsexualitet, och de papperslösa i samhället. Framförallt tycker jag att detta är en fantastisk skildring av hur det är att leva som transsexuell, att vara född i fel kön. Lövestam lyckas verkligen beskriva hur det är när omvärlden vill men inte riktigt förstår.

Lövestam är briljant på att beskriva människors situation ur ett perspektiv som är väldigt ovanligt i litteraturen idag. När jag ser världen genom hennes ögon ryker mina fördomar och när jag läser ut hennes romaner känns det som om jag har lärt mig något. Jag har fått en bättre förståelse för hur andra människor lever sina liv och upplever världen som vi lever i tillsammans, men på olika villkor.

Önska kostar ingenting är Sara Lövestams andra roman om Kouplan. Första boken i serien heter Sanning med modifikation.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Önska runt i ring…
Taggar:                                                     

En reaktion på “Önska runt i ring…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *