Böckerna om Maja Grå av Amanda Hellberg är deckare där det övernaturliga spelar en framträdande roll. I mina ögon är de spännande spökhistorier. Den allra första boken i serien, Styggelsen, som jag precis läst, har dock en lite annan utformning.

Styggelsen av Amanda Hellberg. H:ström förlag.

Det är 2006 och Maja Grå jobbar för tillfället som städare på ortens vårdcentral. Det är sommar och det ligger en tung, slö känsla över bygden. Maja kan dock inte slappna av. Hon har en förmåga att se och höra det andra inte märker. Sitter hon och fikar med en vän kan hon plötligt se fasansfulla scener från det förflutna spelas upp.

Denna sommar börjar hon känna av en närvaro. Något följer med henne vart hon går och vill henne något. Men vem är denna ande och har den goda eller onda avsikter gentemot Maja?

På 1940-talet kom ett kringresande sällskap till orten. Denna marknad var en stor händelse och folk kom för att köpa godis, satsa lyckan på tombola och se de märkvärdigheter de förde med sig. Som till exempel Signa och hennes pappa som uppträder som andeskådare och trollbinder publiken.

Men i publiken finns en person som ser att hon kan få nytta av Signa i den spiritistkyrka hon är med i. Det leder till handlingar som är så fulla av ondska att det är svårt att ta till sig.

En bok som kräver is i magen

Jag har tyckt mycket om de böcker av Maja Grå jag tidigare läst, Tistelblomman och Döden på en blek häst. De är spökhistorier i en miljö jag känner till och tycker om. Vissa skulle kanske kalla dem mys-rysare.

Styggelsen är första boken om Maja Grå och den är lite annorlunda. För att vara helt ärlig kanske jag aldrig skulle ha läst fler böcker i serien om jag läst dem i kronologisk ordning. Varför?

Även Styggelsen är en bra bok med mycket atmosfär. Men den är också full av detaljer om de fruktansvärda saker människor kan göra mot varandra. Jag mådde helt enkelt lite dåligt av att läsa om vad barnet Signa utsattes för. Så, som jag sagt om andra böcker, man måste nog ha lite mer is i magen än vad jag har för att läsa denna bok.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Ondska och övernaturliga krafter
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *