Gustav Vasa – landsfader eller tyrann? av Lars-Olof Larsson. Norstedts, 2005.

Gustav Vasas tid var definitivt en tid med stor förändring inom det som nu, men inte då, var Sverige. Det är det som gör perioden så intressant. Vad sägs till exempel om brytning med Kalmarunionen, brytning med katolska kyrkan, införande av en ärftlig kungatitel, skattepålagor för betala utländska skulder och så inhemska uppror som blossade upp om och om igen.

Jag har precis läst Gustav Vasa – landsfader eller tyrann? av Lars-Olof Larsson vilken sätter in Gustav Vasas styre i ett europeiskt perspektiv.

Sedan skoltiden vet vi att Gustav Vasa var en person vars förändringar av det svenska samhället fortfarande påverkar oss. Vi har också hört historien om hans resa genom Dalarna och hur han undkom Kristian Tyranns soldater. Perioden verkar alltså full av äventyr och intriger.

Vill man veta fakta bakom dessa tiders omvälvningar är Gustav Vasa – landsfader eller tyrann? ett mycket bra val. Lars-Olof Larsson berättar lättfattligt historien om Vasas väg från kaoset efter Stockholms blodbad till en död på ålderdomen med en tryggad arvslinje och ett förändrat rike.

Som bokens titel anger kan Vasa uppfattas på två helt skilda sätt. Var han en landsfader eller en tyrann? Författaren sätter in historien i sitt sammanhang genom att gå igenom de politiska idéer från Machiavelli som rådde vid denna tid och genom att jämföra den svenska utvecklingen med andra europeiska länders. Det blir det tydligt att Gustav Vasa var ett barn av sin tid.

Dessutom var han mycket energisk om man betänker hur mycket han fick gjort och hur mycket han detaljstyrde. Larsson menar på att den svenska centralstyrningen startades vid denna tid, mycket på grund av Gustav Vasas misstänksamhet. Han höll koll på fogdar, adelsmän och bondeledare och styrde sina barns uppfostran in i detalj. Sina åsikter fick han ut i riket genom propaganda.

Gustav Vasa – landsfader eller tyrann? vann Augustpriset 2002 i kategorin Bästa Fackbok. Med tanke på hur intressant och överskådligt Larsson redogör är detta ett välförtjänt pris.

Om de händelser som lämnade vägen öppen för Gustav Vasa att ta makten finns också en hel del nyutkommen litteratur. Känner man för att få en snabb inblick och få ytterligare bakgrundsinformation till Vasa styre så har några av dessa böcker tagits upp i Vetenskapsradion Historias podcasts. Jag rekommenderar:

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Omvälvande tider under Gustav Vasa

2 reaktion på “Omvälvande tider under Gustav Vasa

  • 01/06/2017 kl. 07:31
   Permalänk

   Det är en intressant tid i vår historia!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *