BOKHANDLAREN I KABUL – ett familjedrama
av Åsa Seierstad
Norstedts, 2002
ISBN: 978-91-1-301085-4

Bokhandlaren-i-KabulTalibanerna har fallit, i bergstrakterna mot Pakistan söker Norra alliansen efter Osama bin Laden. Men i Kabul är det vår och livet börjar normaliseras för invånarna.

Den norska journalisten Åsne Seierstad blir bekant med bokhandlaren Sultan Khan och får en ypperlig chans att få en direkt inblick i en afghanistansk familjs liv. Hon får bo i Sultans hem under en tid och som västerländsk kvinna får hon röra sig mellan kvinnornas och männens domäner. Hon talar med Sultans familjemedlemmar och samlar ihop deras livsöden. Resultatet blir dokumentärromanen Bokhandlaren i Kabul.

Sultan Khan är en välbeställd man och bor gott. Hans hem på ett par rum behöver dock räcka till många människor. Förutom han själv, hans första och andra fru och sönerna, bor hans mor, bror och tre systrar där. Privatliv finns det inte mycket av men alla har de sina tankar om hur de vill leva livet.

Att som västerlänning läsa om seder och bruk i Afghanistan blir något av en chock. Vi är så vana vid rättigheten att gå vår egen väg i livet, oavsett om man är man eller kvinna, äldre eller yngre och att det svenska systemet möjliggör att vi alla kan skaffa en utbildning och ett bra liv.

Det blir en ögonöppnare att läsa om sönerna som istället för att gå i skolan arbetar i bokhandeln, den otrogna kvinnan som dödas av sin egen familj, kvinnornas liv under bhurkan, och den åsidosatta första hustrun.

Det är ett liv helt dominerat av vilket kön man har, vilken klass man fötts in i och hur väl man klarar av att leva upp till vad samhället dikterar. I denna patriarkatets värld, hur går det då med individens drömmar?

Åsne Seierstads bok Bokhandlaren i Kabul är en omskakande och omtalad historia. Efter utgivningen dömdes hon för förtal eftersom hon inte anonymiserat familjen tillräckligt och skrev om mycket privata saker. Samtidigt hade hon deklarerat att allt hon skrev är Sanning.

Att låta detta rättsliga efterspel få huvudrollen är dock fel. Boken får mig att förstå hur vår omvärld har det, och ger en förklaring till de kulturkrockar som sker i och med de flyktingströmmar som påverkar även vårt eget hörn av världen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Omskakande om Afghanistans vardag
Taggar:                             

3 reaktion på “Omskakande om Afghanistans vardag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *