Med feel good-romanen Under Vintergatans alla stjärnor debuterar Camilla Davidsson med en berättelse om hur viktigt det är att hitta sin egen väg och att lyssna på magkänslan.

 

Camilla-portratt-i-vind-farg-litenEmma har flytt karriärslivet i Stockholm för att söka lyckan och kärleken i London, där amerikanen Eric bor. Deras relation utvecklas i en annan riktning än vad Emma hade hoppats på, och hon försjunker allt mer in i sig själv, hankar sig fram dag för dag utan att njuta av tillvaron eller finna nöje i något. Av en tillfällighet får hon höra om pilgrimsleden Camino de Santiago de Compostela och bestämmer sig för att ta sig an sitt livs utmaning. Och helt förändra sitt liv.

Baserad på egna upplevelser

Precis som sin romankaraktär vet Camilla hur det är att leva för att prestera, och inte lyssna på sin magkänsla. Sin debutroman har hon baserat på självupplevda händelser.

– Romanen är till 90 procent baserad på mina egna upplevelser. År 2000 gick jag in i väggen och flydde till London. Jag var en prestationsprinsessa som jämt ville vara duktig och som trodde att det viktigaste i livet var att bli någon. Jag fattade alla beslut med huvudet, utan att lyssna på magen. London gick åt skogen, men jag fortsatte att göra karriär trots att jag kände mig död inuti. Jag var som en zombie, jag hade ett stort mörker inom mig. Så levde jag i många år.

Caminon förändrade hennes liv

– När mitt liv kändes som mest hopplöst läste jag en bok om caminon. Jag hade gjort slut med min dåvarande pojkvän, som idag är min man, jag hade inga pengar, ingenstans att bo och ingenting att göra. Jag tänkte direkt att det ska jag göra! Efter det förändrades mitt liv.

Camilla, som hade sagt upp sig och tagit time-out från jobb på obestämd tid i hopp om att få tillbaka arbetslusten och energin, bestämde sig för att ta sig an den välkända pilgrimsvandringen. Människorna hon mötte där och känslorna hon upplevde beskriver hon i sin bok, men det var inte förrän flera år efter hon gått caminon som idén om att skriva en roman väcktes.

– När jag gick caminon skrev jag i min anteckningsbok att ”detta borde man skriva en bok om”, men då tänkte jag mig en bok om själva caminon. En skönlitterär bok fanns inte på kartan.

– 2011 gick jag en utbildning i personlig utveckling, och som del av det var jag tvungen att gå i terapi. Jag sa till min terapeut att jag trivdes med att leva i nuet, att jag inte visste vad jag ville göra annars. Hon sa ”det måste finnas någonting du vill göra” och jag svarade ”jo, jag vill skriva en bok”. Bara att tänka tanken var otäckt, men jag bestämde mig för att spåna idéer. När jag satt och listade uppslag slog idén ner som en blixt. På en sekund visste jag vad jag ville skriva och efter två minuter hade jag helt klart för mig vad romanen skulle handla om. Det var ett stort ögonblick.

Resultatet blev en roman om vikten att lyssna på sin magkänsla och att hitta sin egen väg genom livet, om att våga lyssna på sin egen röst.

Fler böcker i serien om Emma

Idag driver Camilla och hennes familj ett bed and breakfast och vandrarhem på Fårö under sommarmånaderna. Resten av året bor de i Åre. Även om Camilla har haft fullt upp under sommaren har hon fått tid till att skriva på del två i trilogin om Emma, som är planerad att komma ut i höst nästa år.

– Om den första boken var 90 procent självupplevd blir det precis tvärtom i uppföljaren. Jag har plockat ihop händelser som jag har varit med om, och dessa bygger jag del två på. I andra boken får vi följa Emma på hemmaplan. Caminon är en plats för tankar, och när man sedan kommer tillbaka till verkligheten är det inte lika lätt att veta vad man vill.

Läs mer om Camilla och hennes roman på hennes författarsida på Facebook. Under Vintergatans alla stjärnor ges ut av Bladh by Bladh under augusti månad.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om vikten att hitta sin egen väg: intervju med Camilla Davidsson

2 reaktion på “Om vikten att hitta sin egen väg: intervju med Camilla Davidsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *