VIRTUELL VÅLDTÄKT – om unga och sexbilder på nätet
Caroline Engvall
Kalla kulor förlag, 2015
ISBN: 9789187049798

Recensent: Andrea Zackrisson

Virtuell_valdtaktI Virtuell våldtäkt belyser Caroline Engvall ett ämne som är brännande hett och som rör en del av samhället där vuxenvärlden inte har hängt med: spridning av sexuella bilder på internet. Vad händer när en nakenbild eller film av sexuell karaktär sprids utom kontroll? Hur mår en ung person som skickar sexuella bilder till främmande vuxna på internet? Engvalls nya bok är både intressant, välskriven och högaktuell – det är på tiden att frågan synliggörs och diskuteras.

Engvall har rest runt i landet för att ta del av unga människors historier. Det är barn som av olika anledningar figurerar på foton och filmer av sexuell karaktär som nu finns ute på nätet. Nyfikenhet, önskan om att bli en i gänget, hot och våld är några av orsakerna till att materialet existerar och sprids. Deras anledningar är många, men det de utsatta barnen idag har gemensamt är att de mår dåligt över att bilderna finns och vetskapen om att de när som helst kan dyka upp någonstans på nätet, att även människor de känner kan se dem, är ångestframkallande. De skäms över vad de har gjort, över att ha blivit lurade eller för att de inte kan låta bli att skicka fler bilder.

Att vuxenvärlden står handfallen inför den här frågan är uppenbart. När barnen visar tecken på att må dåligt, t ex om de blir stökiga, är man snabb att döma och diagnostisera. Vad orsaken är verkar man inte vara intresserad av att ta reda på. I boken säger många att ”om någon hade frågat hade jag berättat”. De har varit beredda att prata om det, men ingen, varken föräldrar, skola eller vänner, har ställt frågan: varför mår du dåligt, vad är orsaken till ditt beteende?

Caroline Engvall har skrivit boken på ett opartiskt sätt utan att skuldbelägga någon. Hon har hittat rätt i sitt språk och sitt utryck. Det ger mig stort förtroende för henne som författare och som den här boken som en samhällsskildring. Som alltid när det handlar om sexuella övergrepp så är det offret som skuldbeläggs. Precis som vid fysisk våldtäkt är det ”du får skylla dig själv”-attityden som barnen möts av. Skillnaden är att istället för ”du skulle inte haft på dig de där kläderna” eller ”du skulle inte gått ute ensam” handlar det i de här fallen om ”du skulle inte skickat det där fotot” eller ”du skulle inte loggat in på den chatten”. Jag vill poängtera att själv välja att posera för sexuella bilder är inte fel. Det som är fel är att genom hot tvinga till sig den typen av bilder eller sprida bilder utan fotografens tillstånd är fel. Det är hela poängen med Engvalls bok, och därför gillar jag den skarpt.

Jag hoppas att detta blir en bok som man läser och diskuterar i skolan, och som föräldrar tar sig tid att läsa.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om ungdomars utsatthet på nätet
Taggar:                                         

3 reaktion på “Om ungdomars utsatthet på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *