VAKNA
Anna Hope
Printz publishing, 2015
ISBN: 978-91-87343-64-3
(Wake, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

vaknaDen 8 november 1920 börjar Den okände soldatens resa mot Westminster Abbey. I London pågår förberedelserna för kroppens ankomst. Graven ska fyllas med 100 säckar jord från de franska slagfälten och stadens invånare hoppas att begravningen ska markera slutet på en hemsk period i Europas historia, och vara början på en ny tid. En tid då de kan släppa taget på om det förgångna och våga hoppas på en ljusare framtid.

I London finns även tre kvinnor som knyts samman av en tragiskt hemlighet. De vet ännu inte om varandra, men snart kommer deras vägar att korsas. De är Hettie, vars bror drabbats av granatchock; Evelyn, som fortfarande sörjer sin älskade; och Ada, som aldrig fått något officiellt brev om sin sons död och fortfarande hoppas att han ska komma hem. Samtidigt som mysteriet som förenar dem börjar nystas upp, påbörjas Den okände soldatens resa från ett franskt fält till hemlandet. Det brittiska folket börjar bli mottaglig för att det finns en framtid, även efter det stora kriget. Men kan dessa tre kvinnor någonsin släppa taget om det förflutna?

Vakna är en välskriven och gripande skildring av Storbritannien under tiden efter det första världskriget. Det är en berättelse om mödrar som i sin desperation fortfarande tror att deras söner lever, om kvinnorna som riskerade liv och lem i ammunitionsfabrikerna, och om de söndertrasade män som i sviterna av granatchock inte får ordning på sina liv. Alltså den delen av krig som vi får höra minst om, men som jag tycker är mest intressant.

Anna Hopes målande språk ger mig rysningar vid några tillfällen. Hon är en skicklig författare och kan förmedla känslor på ett sätt som gör det lätt för mig att identifiera mig med dem. Hon lyckas fantastiskt bra med att beskriva den rastlösa tid som var efter krigets slut, då de som stannat hemma under krigsåren otåligt väntar på att livet ska bli som vanligt igen och de som levde i skyttegravarna önskar att det någonsin ska vara möjligt att livet ska kunna bli som vanligt.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om slutet på ett krig – och början på framtiden
Taggar:                                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *