Böcker inom genrerna romance och chick-lit är både väldigt populära med miljontals läsare världen över och samtidigt är de utskällda. Orsakerna till dessa fenomen är intressanta att fördjupa sig i. Vad är rättmätig kritik och vad grundas av vilka som är författare och läsare? Och vad är det som drar läsare till böckerna?

Vid Linnéuniversitetet kan man hitta kurser i populärlitteratur och här jobbar lektorerna Maria Nilson och Helene Ehriander. De två är också aktiva författare. Själv har jag läst:

 • Chick lit : brokiga läsningar och didaktiska utmaningar av Maria Nilson & Helene Ehriander
 • Kärlek, passion och begär : om romance av Maria Nilson

De går igenom de två genrernas definition, historia, subgenres, fördelar och nackdelar. Här kan man också få massor av boktips.

Jag och romance

Själv läste jag som så många andra i yngre tonåren Harlequin och fick någon slags prenumeration på dem. Det var en högtidsstund när månadens fyra böcker damp ner och jag läste dem om och om igen. Men med tiden växte jag ifrån dessa böcker. Faktum är att jag kan sakna den känsla av uppslukande i en berättelse och de känslor de frammanade. Det är helt enkelt svårare att uppnå ju äldre man blir.

Idag tycker jag dock om Charlaine Harris böcker om Sookie Stackhouse, vilka ligger till grund för TV-serien True Blood. Enligt Nilson räknas de som paranormal romance och här är äventyren, spänningen och den parallella värld med vampyrer, varulvar och älvor i fokus. Under detta ligger dock Sookies längtan efter en man hon kan lita på och som accepterar henne som hon är.

Jag och chick-lit

Chick-lit slog igenom med dunder och brak på 90-talet. Men till skillnad från romance har jag inte fastnat för den under någon period av mitt liv. Jag kunde inte relatera till pratet om shopping, märkeskläder, glitz och glamour.

Men andra typer av böcker som inte var så fokuserade på mode kom och jag har läst och läst om Helen Fieldings böcker om Bridget Jones. Här har vi en långt ifrån perfekt hjältinna som är fylld av mod. Böckerna är humoristiska och Mr Darcy den missförstådde hjälten som vi inte kan låta bli att falla för.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Om romance och chick-lit
Taggar:                                                         

2 reaktion på “Om romance och chick-lit

 • 06/04/2018 kl. 07:49
  Permalänk

  skön avkoppling ibland, Maria Nilson och Maria Ehrenberg har skrivit intressanta böcker, med många tips också.

  Svar
  • 06/04/2018 kl. 21:26
   Permalänk

   Att studera deras kurser är också intressant! Jag läste en kurs om chick lit för några somrar sedan, det kan jag rekommendera.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *