STRIMMOR AV HOPP
Ruta Sepetys
Ponto pocket, 2013
ISBN: 9789174750799
(Between shades of gray, 2011)

Recensent: Andrea Zackrisson

Strimmor av hopp

Lina är femton år och är precis som de flesta litauiska tonåringar: hon målar, tecknar och blir förälskad i pojkar. Men en kväll slår Sovjets hemliga polis in dörren och för bort Lina, hennes bror och mamma. De skiljs från pappan och tvingas in i en smutsig tågvagn på väg mot ett fångläger långt bort i det kalla Sibirien. De tvingas att arbeta hårt under hemska förhållandens och varje dag är en kamp för att överleva. Med viljestyrka, kärlek och hopp tar de sig igenom dagarna.

Under 1940-talet drabbades de baltiska staterna hårt av Stalins utrensningar. Ruta Sepetys, vars släkt drabbades hårt, ger en unik inblick i en av världshistoriens mer okända händelser.

Jag blev väldigt berörd av den här romanen. Detta är en gripande skildring av alla de fasansfulla händelser som människor utsattes för under andra världskriget, en händelse som jag inte hade hört mycket om. Den ger för mig ett helt nytt perspektiv på andra världskriget, där Hitler ses som undsättaren, den makt som kan rädda Litauen från Sovjets våld, och där man flyr till Tyskland för att undkomma fasor. Men samtidigt som den skildrar de mest fasansfulla övergrepp handlar romanen också om kärlek och respekt.

Strimmor av hopp är skriven ur en tonårings perspektiv. Den är fri från politiska förklaringar eller värderingar, den beskriver rakt av människors känslor, den vanmakt och sorg som de upplevde, men också om hur relationer kan växa fram eller stärkas när allt verkar som mörkast. Det är ett väldigt levande berättelse som känns äkta och som därför griper tag i mig.

Om människans mörka och ljusa sidor

2 reaktion på “Om människans mörka och ljusa sidor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *