JAKRANDATRÄDETS BARN
Sahar Delijani
Forum Bokförlag, 2014
ISBN: 9789137139777
(Children of the Jacaranda tree, 2013)

Recensent: Andrea Zackrisson

Jakarandatradets_barn

I Teherans ökända kvinnofängelser föds Neda. Bara några månader gammal tas hon från sin fängslade mor. Treåriga Omid ser på medan hans föräldrar förs bort av militärpolis, och tjugo år efter sin fars försvinnande får Sheida reda på att han avrättats. Jakarandaträdets barn är en sammanvävning av historier och levnadsöden.

Detta är en mycket sorglig berättelse om hur livet kunde se ut för kvinnor och män i Iran mellan 1983 och 2011, och hur det kanske ser ut än idag. Det är en tragisk historia om hur familjer försöker hålla ihop under det krig som rasar, om hur familjer tar hand om de barn som döttrar, systrar, kusiner inte kan ta hand om då de sitter i fängelse.

Jakarandaträdets barn påminner mycket om Revolutionsskrivarna, som också skildrar den moderna kvinnans situation i arabvärlden. Båda böckerna innehåller starka kvinnoporträtt, som får det att knyta sig i magen på mig för det ger mig, som sitter i min skyddade svenska bubbla, en inblick i hur verkligheten ser ut för många människor runt om i världen.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om livet i krigets Iran

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *