En sekund är jag evig är inte Maria Gustavsdotters bästa bok, men det säger mer om kvaliteten på hennes tidigare böcker än på just denna. Jag är ett stort fan av Gustavsdotters historiska romaner och har höga förväntningar på hennes utgivning.

En sekund är jag evig av Maria Gustavsdotter. Historiska media, 2018

Birgitta tar ledigt från sitt jobb som bibliotekarie i Uddevalla för att reser till Skåne för att ordna med sin mors begravning och städa ur föräldrarnas gamla lägenhet. Hon borde ha fullt upp med allt det praktiska men istället tillbringar hon dagarna med att läsa sin fars efterlämnade papper. Birgittas bror är mest intresserad av den gamla värjan från 1700-talet, som är förknippad med en familjemyt. Finns det kanske ett korn av sanning i den? Birgitta förlorar sig i sin fars efterforskningar.

År 1717 försöka Annika undvika ett liv i sin våldsamma styvfars våld. Som kvinna i 1700-talets Sverige har hon ingenting att säga till om: han bestämmer hur hon ska tillbringa sitt liv och vem hon ska gifta sig med. Hon ser inget annat val än att lämna sitt hem och skapa sig ett nytt liv. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?

Om kvinnans chans att skapa det liv hon vill ha – då och nu

Som vanligt är Gustavsdotter fantastiskt skicklig när hon skildrar det historiska Sverige och hur kvinnors såg ut för flera hundra år sedan. Hon gör alltid mycket research när hon skriver sina böcker och det märks. Hennes böcker är detaljrika och ger en fin bild av hur det kunde ha varit att leva som kvinna under, i det här fallet, 1700-talet.

En sekund är jag evig är en bra bok på flera sätt. Det är dels en spännande historisk berättelse som skildrar livet i krig, men även nutidshistorien är bra. Den beskriver hur den moderna Svenska kvinnan trots år av kamp för jämställdheten har en lång väg kvar innan hon är jämställd med mannen. Hur hemmet och att kvinnan fortfarande tar största ansvaret för familj och hem förminskar hennes chanser att skapa sig ett liv som hon vill leva.

Mer av Maria Gustavsdotter

 

 

 

 

 

 

 

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om kvinnans möjlighet till ett eget liv: En sekund är jag evig
Taggar:                                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *