KATARINAS BOK
Maria Gustavsdotter
Historiska media, 2015
ISBN: 9789175450636

Recensent: Andrea Zackrisson

Katarinas_bokHäromdagen recenserade jag första delen i Maria Gustavsdotters serie Prästdöttrarna: Ulrikas bok. I Katarinas bok får vi fortsätta följarna systrarna Ulrika, Katarina och Ebba.

Det är 1650-tal och kriget rasar i Norden. På Orust har prästfrun dött i barnsäng och systrarnas nya styvmor, som de har svårt att acceptera, är en person som en gång varit deras barndomsvän. Katarina vantrivs i hushållet och vill skapa sig en egen framtid, långt från faderns och styvmoderns välde. Hon blir bortlovad till en rik köpman i danska Ribe och snart är hon på väg söderut för att skapa sig ett nytt liv. Men kriget drar fram och Katarina finner sig inom kort mitt i det.

Maria Gustavsdotter har skapat en serie där hon beskriver kvinnans situation i 1600-talets Sverige. Det är både intressant och gripande romaner, som jag inte kunde låta bli att sträckläsa. Jag gillar hur hon beskriver religionens påverkan på samhället och kvinnans situation. När prästbarnen en efter en lämnar prästgården på Orust och kommer ut i världen hajar de till när de ställs inför en annan människosyn än den de är vana vid. De vistas i samhällen där kvinnan får ta större plats, där män och kvinnor får lov att visa varandra sin kärlek, och där man är mer öppna mot varandra.

Det märks att det ligger gedigen research bakom de här romanerna, vilket innebär att de inte bara har ett stort underhållningsvärde utan även historisk förankring. Jag ser med spänning fram emot den tredje delen, som jag gissar kommer att bli Ebbas bok.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om kvinnans liv under Stormaktstiden
Taggar:                                                             

3 reaktion på “Om kvinnans liv under Stormaktstiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *