FRÅN ABBA TILL MUNKARNA I LAOS
Ewa Wigenheim
Bladh by bladh, 2015
ISBN: 9789187371714

Recensent: Andrea Zackrisson

Fran-ABBA-till-munkarna-i-laosEwa Wigenheim är entreprenören som genomförde en av pophistoriens största bedrifter: att övertala ABBA att säga ja till ett museum i deras ära. Efter år av tjat öppnades dörren till de fyras innersta rum och det blev en omtumlande resa för Ewa och hennes man. I boken Från ABBA till munkarna i Laos får man följa deras liv under de tre år då de skapade konceptet ABBA the Museum.

Men så förändrades världen. På målsnöret får de sälja sitt livsverk. Efter en depression, en skilsmässa från sin man och känslan av att helt ha tappat fotfästet i tillvaron bestämmer sig Ewa för att bidra till en bättre värld samtidigt som hon ska försöka hitta tillbaka till sig själv. Hon reser till Laos och arbetar med buddhistiska munkar i en tempelskola. Där får hon distans till västvärldens prestationskrav och lär sig vari livets äkta värde ligger.

Från ABBA till munkarna i Laos är dels en intressant skildring av hur ett av Sveriges, kanske världens, mest upphaussade museer kom till, och dels en skildring av hur livet snabbt kan förändras. Det som jag främst gillar med den här boken är egentligen inte Ewas personliga resa, det som lockar mest är inblicken i hur ABBA arbetar och fungerar idag. Jag var på ABBA the Museum under premiärveckan 2013 och var imponerad över hur genomtänkt muséet var och hur trogna deras fans är än idag. Även för mig som inte är speciellt intresserad tyckte att det var en kul upplevelse, och därför är det roligt att läsa om hur det gick till när idén kom till.

Ewa en kvinna med driv och mycket go i sig. Jag blir inspirerad av hennes inställning till livet: ingenting är omöjligt om man är villig att jobba hårt för det. Hon roddar stora projekt och är inte rädd för att ta risker. Men ett liv med snabbt tempo kan ha ett högt pris, och det förmedlar hon fint men utan att avskräcka läsaren från att satsa på sina drömmar och det man tror på. Det tycker jag är ett lyckat koncept.

En rolig grej med den här boken är att det är en digital pop up-bok. Genom att ladda ner en app till sin smartphone kan läsare ta del av extramaterial i form av video, ljud och bildspel vilket ger boken en extra dimension. Det känns också som en typisk ”Ewa-grej”, då hon verkar vara en kvinna med nyskapande idéer. Jag tror att den här tekniken skulle kunna användas i facklitteratur för att komplettera text med fler bilder och video. Det skulle vara ett bra sätt att hjälpa läsaren att ta till sig innehållet.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om kvinnan bakom ABBA the Museum
Taggar:                                 

En reaktion på “Om kvinnan bakom ABBA the Museum

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *