SVART KVINNA
Fanny Ndow Norrby
Natur & kultur, 2015
ISBN: 9789127144842

Recensent: Andrea Zackrisson

Svart-kvinnaVåren 2014 startade Fanna Ndow Norrby kontot @SvartKvinna på sociala medier. Hon var trött på den sexism och rasism som svarta kvinnor i Sverige möter. Gensvaret blev massivt – på bara en dag fick kontot över 10 000 följare och inom ett par månader läste och diskuterade mer än 40 000 personer kontot. I Svart kvinna samlar Fanna Ndow Norrby den bredd av berättelser som ett stort antal svarta kvinnor i Sverige delat med sig av. Tillsammans med nyskrivna texter är boken en djupdykning i det som så oskyldigt kallas vardagsrasism, men som berör grundläggande frågor om existensberättigande och ojämlikhet.

Med historien som bakgrund ger boken förklaring på varför den affrosvenska kvinnans kropp inte är hennes egen, inte ens i världens mest jämställda land. Det är en kropp som det är ok att röra och ta på, ok att kommentera på. Ur det perspektivet är det är en väldigt intressant bok. Men det är också en bok som skildrar hur det är att leva i dagens Sverige, och den bild som målas upp gör mig både arg och besviken.

Jag måste vara otroligt naiv, eller så är bubblan jag lever i mycket mindre än vad jag trodde. Jag har aldrig hört eller sett rasistiskt beteende som beskrivs i den här boken, men jag förstår att det förekommer. Jag upplever att det finns en stor okunskap bland den vita befolkningen om hur människor med annan hudfärg känner och reagerar på kommentarer som anspelar på just hudfärg. ”Varför är det fel att säga n**** egentligen?” frågade en kollega på en fikarast för inte så länge sedan. En annan kollega började då ”skämta” genom att använda uttryck som n****jobb, och jag blev så chockad att jag först inte trodde att det var sant. Att det finns svenskar idag som inte kan tänka en vända till och sätta sig in i hur andra människor tänker och känner. Att inte kunna koppla historiska händelser till hur vi uttrycker oss idag, och inte bör uttrycka oss idag. Jag spenderade det som resterade av fikarasten på att förklara varför sådana ord inte ska användas. Överhuvudtaget, aldrig någonsin.

Det exemplet är ändå oskyldigt jämfört med vad svarta personer får utstå i sin vardag. Jag äcklas och chockas över vad svarta kvinnor i dagens Sverige är med om. Den här boken gör mig arg och förbannad, besviken, och orolig över hur rasismen har blivit så accepterad på sista tiden. Att folk har mage att bete sig på det här sättet mot andra människor är för mig helt oförståeligt. Jag vill att Sverige ska vara ett land som värnar om alla människors lika värde, där vi förstår vinsterna med ett mångkulturellt samhälle och uppmuntrar olika livsåskådningar. Nu känns det som om vi strävar bakåt.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om hur det är att vara svart kvinna i Sverige
Taggar:                                     

En reaktion på “Om hur det är att vara svart kvinna i Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *