LUFFARENS SISTA DANS
Fabio Stassi
Brombergs förlag, 2014
ISBN: 9789173375146
(L´ultimo ballo di charlot, 2012)

Recensent: Andrea Zackrisson

Luffarens_sista_dans

Att skapa den oansenliga mannen med den svarta mustaschen, de lätt dansande stegen, den svingande käppen och det dammiga plommonstopet tog tid och möda. Vägen dit var lång och krokig, men när han väl var född var succén ett faktum och publikens befriande skratt infann sig så fort den lille mannen gjorde entré.

Luffarens sista dans är en annorlunda vinklad biografi om en av filmhistoriens allra största: Charlie Chaplin. Egentligen är nog biografi fel ord, en bättre beskrivning är nog ”en roman som fritt tolkar Chaplins liv”. Vi får följa Chaplin från den dag han föds i London till den juldag 1977 då han går bort i sitt hem i schweiziska Vevey. Tiden där emellan rymmer ett fascinerande och spännande liv.

Charlie Chaplin var ett geni. I alla fall får Fabio Stassi mig att tro det. Författaren ger mig en chans att uppleva världen i ett för mig helt annorlunda perspektiv. Chaplin tar sig an vad som helst med stort självförtroende och med en lätthet och oräddhet som förvånar mig, och jag inte låta bli att fundera ”är det så här det är att tänka som ett geni?”.

I romanen flyter Chaplin genom livet, tar både motgång och framgång med en klackspark. För vägen till framgång var inte helt rak för Chaplin, han fick gå igenom en rad misslyckanden och många tillfälliga arbeten innan han fick sitt stora genombrott.

Detta är en underhållande och samtidigt gripande bok om en världskänd man som kanske är fadern till dagens filmskapande. Det är inspirerande att läsa om hur en person kan ta sig från ingenting till att bli en av världens kändaste personer genom tiderna, och om hur en människa kan välja att inte låta nederlag sätta stopp för sina drömmar.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta, men har svårt för fantasy, deckare och chic lit.

Om en av filmens största

2 reaktion på “Om en av filmens största

 • 30/01/2014 kl. 21:58
  Permalänk

  Spännande att läsa om en person som är så välkänd att man nästan glömmer att han var en riktig person också, om du förstår vad jag menar… Tack för tipset!

  Svar
  • 31/01/2014 kl. 19:17
   Permalänk

   Precis så kände jag också! Det var spännande att läsa om Chaplin på ett sådant här annorlunda sätt.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *