SJU DAGAR KVAR ATT LEVA
En berättelse om brott och dödsstraff
av Carina Bergfeldt

Norstedts, 2015
ISBN: 978-91-1-306696-7

Recensent: Andrea Zackrisson

Sju-dagar-kvar-att-levaDödsstraff. För mig känns det som något av det förgångna, något som bör stanna just där. I USA återinfördes dödsstraffet 1977 (den 17 januari är det exakt 40 år sedan), efter att det togs bort några år tidigare. Sedan dess har mer än 1 400 människor avrättats i USA.

I Sju dagar kvar att leva träffar reportern och kolumnisten Carina Bergfeldt mördaren Vaughn Ross. När de ses återstår en vecka av hans liv. Han är 41 år gammal och är dömd till döden i Texas, den amerikanska delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross väntat på att dö, för att sona de mord han dömdes för 2002.

Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor, en fängelsedirektör, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när giftet injiceras.

Detta är framförallt en intressant skildring av hur det ser ut med dödsstraff i dagens USA. Resultatet är en mörk berättelse om rasism, sexism och klasskillnaderna i USA. Det är en gripande berättelse om hur svårt det är att komma ur den sociala status man är född i, hur svårt det är i USA att förändra sitt liv och hur andra ser på dig. Människorna hon möter är intressanta och har helt olika utgångspunkter när det gäller dödsstraffet. Det som slår mig när jag läst färdigt är att egentligen ingen av dem uttalade att de är emot dödsstraffet – inte ens de dödsdömda själv. De hade istället synpunkter på hur deras tid i fängelset, innan domen genomfördes, såg ut och kunde förbättras. Eftersom boken är skriven av en svensk så är ändå hel bokens utgångspunkt att dödsstraff är fel och ett förlegat straff. I alla fall läser jag boken med de ögonen.

Boken är välskriven och bra upplagd. Det märks att det är en erfaren journalist som skrivit den. Det är lätt att hänga med och författaren lägger fram sina fakta på ett bra sätt.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om brott och dödsstraff
Taggar:                                                     

2 reaktion på “Om brott och dödsstraff

  • 14/01/2017 kl. 19:46
   Permalänk

   Tuff men absolut värd att läsa!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *