OM JAG VAR DIN TJEJ
av Meredith Russo

Lavender lit, 2016
ISBN: 978-91-87879-16-6
(If I Was Your Girl, 2016)

Recensent: Andrea Zackrisson

om-jag-var-din-tjejI ett samhälle där kunskapen om och toleransen för transsexuella är låg krävs det ett stort mod att genomgå en könskorrigering.

Amanda har haft en tuff uppväxt. Hon har mobbats och misshandlats av klasskamrater, och alltid hatat kroppen hon föddes i. Anledningen: hon brukade heta Andrew.

Efter att ha genomgått en könskorrigering flyttar Amanda till sin pappa, som bor i en liten stad i den amerikanska södern. Där vet ingen vem hon är och det blir hennes chans att börja om och verkligen börja leva som Amanda fullt ut. Hon får snabbt vänner och det dröjer inte länge innan Grant, den snälle killen som blev hennes vän redan första skoldagen, blir hennes pojkvän. Ju närmare Amanda och Grant kommer varandra, desto mer vill hon berätta för honom om sin bakgrund. Men kommer han då fortfarande se henne för den hon är? För vad betyder är kön och identitet egentligen?

Ungdomsböcker om och för transpersoner är fortfarande ovanliga, och jag blir glad när en så välskriven bok som Om jag var din tjej kommer ut på svenska. Detta är en bra ungdomsbok, som så många andra ungdomsböcker handlar om vänskap och kärlek, men en komplicerad sådan då huvudpersonen är en transperson som har genomgått en könsoperation. I ett samhälle där homosexualitet och transsexualitet inte är accepterat och kunskapen om det är låg, är det modigt förändra sig själv och sitt liv på det sättet.

Att vara född och leva i fel kropp är inte lätt, men att välja att byta kön är inte ett enkelt val. Samhällets syn och fördömande är svårt att hantera, och för en del kan det leda till livsfara. Det krävs just ett stort mod och det tycker jag att Meredith Russo verkligen lyckas skildra i Om jag var din tjej. Det är en gripande ungdomsroman om att våga vara den man är, och modet som krävs för att förändra sitt liv och göra vad som krävs för att bli lycklig.

Den här boken är perfekt att läsa och diskutera i skolan och gymnasiet eftersom den handlar om flera viktiga frågor och aspekter kring tolerans och öppenhet.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om att vara född i fel kropp

2 reaktion på “Om att vara född i fel kropp

  • 08/12/2016 kl. 09:15
   Permalänk

   Intressant och viktig!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *